Grad Velika Gorica

Vijesti

Stotinjak Velikogoričana bicikliralo do Zagreba i natrag

bic1U organizaciji Udruge Ekoregija Velika Gorica, Agencije za tržišno komuniciranje PROGLAS i Sustava javnih bicikala d.o.o. jutros je startala druga po redu Biciklijada VG-ZG-VG. Po oblačnom vremenu, ali ovaj put bez kiše, na bicikle je sjelo stotinjak građana kako bi ovu subotu iskoristili za rekreaciju i kako kažu “jedan lijepi urbani izlet”.

-Mi smo nekako biciklistička obitelj pa idemo na sve biciklijade. Prošle godine smo propustili jer je kiša padala i bili smo malo bolesni, ali ovog puta idemo. Najvažnije u svemu je da njegujemo zdrav duh, da se rekreiramo, a i zabavimo – rekao nam je naš sugrađanin Vladimir.

I gospođa Ružica svakodnevno biciklira sa svojom kćeri Mateom pa su se i danas odazvale na ovu biciklijadu.

-Sudjelovali smo na biciklijadi u proljeće, uvijek idemo i volimo voziti bicikl. Svaki tjedan idemo do bake u Svetu Klaru biciklom. Ne nije nam naporno niti teško. Samo sjednemo i vozimo – kaže nam Ružica.

-Fora mi je to što idemo svi skupa, nije mi teško, zabavno je pa zašto ne-rekla nam je njezina kći Matea.

No, na startu nismo sreli samo velikogoričke rekreativce. Našla su se tu i ozbiljnija gospoda iz Zagreba. Oni su, kažu nam, malo “okrenuli” rutu ove biciklijade:

-Krenuli smo ujutro u pola 8, stali na kavicu usput i došli smo na vrijeme ovdje i s voljom – kažu nam gospoda Ivan Kos i Dražen Kampanelo:

-Došli smo iz Zagreba, malo da se rekreiramo. Slučajno smo saznali za biciklijadu, prvi puta smo ovdje. Inače vozimo po Zagrebu, uvijek smo na biciklima – dodaju te ističu kako je za sve samo potrebno imati volje.

Uređene biciklističke staze

Odazivom na današnju biciklijadu organizatori su vrlo zadovoljni, a ističu kako je tome razlog i sve veće ulaganje Grada u biciklističke staze na velikogoričkom području.

-Jako sam zadovoljan. I grad Zagreb i Velika Gorica ulažu u biciklizam i cikloturizam. I ovaj potez prema gradu Zagrebu je napravljen i to je najbolja staza u Hrvatskoj i zato građani to vole koristiti jer su sigurni, nema prepreka, silazne su rampe i to mogu koristiti – kazao je Josip Kolarec, predsjednik Udruge Eko regija Velika Gorica.

Na ideju o biciklijadi koja će povezati dvije urbane sredine – Zagreb i Veliku Goricu došao je Zlatan Jaganjec iz agencije Proglas koji već dugi niz upravo bicikl koristi kao glavno sredstvo prijevoza.

-Ideja potječe iz vremena ranih 2000-ih kad još nije bila nekakva infrastruktura koja povezuje Goricu sa Zagrebom. Tri-četri puta tjedno sam išao biciklom na posao i nazad iz Trešnjevke u Goricu. Tada je to mnogima bilo apstraktno, nisu baš shvaćali, no i dan danas vozim taj bicikl, imam ga već 13-14 godina i njime sam prošao sam cijelu Hrvatsku. Budući da se lijepo razvija ta infrastruktura ovdje odlučio sam povezati taj grad u kojem sam odrastao i ovaj u kojem radim i mislim da smo to dobro napravili – rekao nam je gospodin Jaganjec i dodao:

-Tako smo ljude motivirali da naprave lijepi urbani izlet, rekreativno se bave biciklizmom. Da osvijeste da tom istom rutom mogu doći do škole, fakulteta za 45-60 minuta, u prosjeku. I ne morate koristiti autobus, plaćati karte, čekati u redovima, trošiti benzin, i bit ćete zdraviji i bolje proći u životu u svakom smislu – kazao je istaknuvši kako je Goričanima bicikl sada još dostupniji otkad na raspolaganju imaju sustav javnih bicikala.

Na raspolaganju i sustav javnih bicikala

Upravo kako bi građanima koji ne posjeduju bicikl omogućili da sudjeluju u ovom događanju svoje je bicikle na raspolaganje stavio Next bike servis.

-Ovom biciklijadom povezujemo Zagreb i Veliku Goricu na najbolji mogući način – na dva kotača. Ove godine imamo malo više sreće jer nema pljuska, kao prošle godine, ali imamo svejedno kabanice u pripremi – kazao nam je direktor Krešimir Dvorski dodavši kako su građani za ovu biciklijadu bicikle mogli rezervirati.

Svojom uslugom sustava javnih bicikala kojom pokrivaju 17 gradova u Hrvatskoj, među njima i Veliku Goricu, utječu na svijest građana za zdravim načinom života. Svakim danom imaju, kažu, sve više korisnika, a pozivaju i druge da im se pridruže:

-Pozivamo sve da se registriraju do 23. rujna jer poklanjamo godišnju članarinu u pola cijene, umjesto redovnih 200 kuna cijena će bit 100 kuna i za to možete biciklirati u 17 gradova u Hrvatskoj i više od 150 gradova u svijetu! Pod sloganom #sjedni i vozi – dodao je Dvorski.

Za zdrav život i očuvanje prirode

Opremljeni sendvičima, vodom i dobrom voljom građani su sjeli su na svoje bicikle i čekali znak za polazak.

Startali su u 10,30 sati ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta i u pratnji policije i Crvenog križa krenuli prema Zagrebu.
VG Danas

bic2bic3bic4bic5