Grad Velika Gorica

Vijesti

Promocijom monografije počeli Dani EU baštine

mon1“Srce Turopolja” ispunjeno folklornom baštinom kuca kroz Zajednicu Gorica već dvadeset godina, a to razdoblje djelovanja sakupljeno je u monografiju koja je sinoć predstavljena u Lukavcu.

Prvo događanje Dana europske kulturne baštine održano je jučer u Starom gradu Lukavcu gdje je predstavljena monografija o Zajednici kulturno-umjetničkih udruga na goričkom području. Monografiju je uredila Mirjana Hrženjak, a tekst prati niz fotografija koje svjedoče bogatu turopoljsku baštinu folklornih društava. Na suradnji svih ovih godina i potpori u radu folkloraša na početku promocije zahvalio se predsjednik Zajednice Gorica Vladimir Štarkelj pozdravivši sve okupljene. Samu monografiju komentirala je i Vesna Župetić iz Gradskog odjela za kulturu.

- Uočila sam slojevitost u značenjima u ovoj monografiji, to je svjedočanstvo o proteklom vremenu, a daje uvid u bogatstvo i raznolikost turopoljske baštine kroz fotografiju i tekst, i ona je prikaz kulturnog amaterizma i prikaz jednog segmenta života u gradu-rekla je Župetić dodavši kako je za uspjeh Zajednice Gorica djelom zaslužan i njen dugogodišnji predsjednik Vladimir Štarkelj.

Velikogorička manifestacija Dana EU baštine ove godine se bavi neverbalnom komunikacijom tradicijske odjeće, stoga je promociju monografije prigodno pratila i modna revija narodnog ruha koju je vodila etnologinja Ivana lučan iz Folklornog ansambla Šiljakovina.

-Teško je izdvojiti posebnosti jedne nošnje jer su dijelovi nošnje u cijeloj panonskoj Hrvatskoj su jednaki. No, ono što je specifično za Turopolje je kolorit i plemenitaško-kmetski odnos koji se vidi u nošnjama, te novi uplivi za koje još neke trebamo istražiti kako su došli do Turopolja. Etnolozi tu imaju jako puno posla jer to je područje bogato, a malo smo istražili-kazala je voditeljica revije Ivana Lučan.

Dani EU baštine traju sve do kraja tjedna do kad možete sudjelovati u pripremljenim programima.

-Kad govorimo o baštini Turopolja mislim da imamo o čemu pričati jer jedan od svjetski raširenih modnih dodataka je kravata koja potječe iz naše turopoljske povijesti i zato mislim da će i jedna radionica iz programa Dana EU baštine biti posvećena tome te vas sve pozivam da od danas do petka sudjelujete u ovoj manifestaciji-poručio je predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas na jučerašnjoj promociji i pozvao Velikogoričane da pobliže upoznaju turopoljsku baštinu koja je mali, ali bogati djelić, europske baštine.

mon2