Grad Velika Gorica

Vijesti

Počeo rad na 3. strategiji za osobe s invaliditetom

inv2U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica danas je održan skup na temu 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice. Skupu su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak te zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, Ervin Kolarec.

Grad Velika Gorica aktivno je uključen u poboljšavanje kvalitete života osoba s invaliditetom i s djecom u poteškoćama u razvoju. Zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, Ervin Kolarec, istaknuo je da je Grad kupio vozilo za osobe s invaliditetom, koje se itekako koristi.

-Smatram da osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju itekako su važan čimbenik u društvenoj zajednici i da su na svim događanjima, na svima manifestacijama i na svim važnim događajima Grada oni trebaju biti prisutni- kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica nabavio je za osobe s invaliditetom ginekološki stol koji je prilagođen ženama s invaliditetom , otvorena je posudionica ortopedskih pomagala, posudionica didaktičkih pomagala te savjetovalište za djecu s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Opremljena je teretana za osobe s invaliditetom te je arhitektonski prilagođen velik broj prometnica za osobe s invaliditetom.

-Bili smo jedan od prvih gradova koje je nabavilo potrebu opremu za osobe s invaliditetom i za djecu s poteškoćama u razvoju. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, svaki čovjek ima pravo da može živjeti normalan kvalitetan život- dodao je Kolarec.

Cilj je sudjelovati u stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve, a to se nastoji dopuniti s nekoliko važnih točaka kao što su podrška za djecu s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom kroz odgojno-obrazovni program, kroz podršku obiteljima djece s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

-Potičemo i rad Udruga da ih bude što više, kako bi involvirali osobe s invaliditetom još više i još bolje u društveni život i ono što smatram da je najvažnije je da Goričani i Goričanke itekako prepoznaju važnost uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevne aktivnosti, što je vrlo pohvalno- kazao je Kolarec.

Kada je riječ o Republici Hrvatskoj i o pravima osoba s invaliditetom, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je istaknula da pomoću strategija stvari idu na bolje, ali da uvijek postoji način i temelj da bi se poboljšala kvaliteta osoba s invaliditetom.

-Koliko sam upoznata s velikogoričkom situacijom, mislim da je Grad Velika Gorica jedan dobar primjer prakse, i u tom dijelu i te strategije koje su napravljene vidi se da su određene mjere odnosno ciljevi ispunjeni. Međutim, danas imam priliku biti ovdje da zajedno s povjerenstvom za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice i s gradskom upravom analiziramo što možemo poboljšati, kako bi sljedeća strategija odnosno od 2018/2019. bila efektnija i bolja- kazala je pravobraniteljica.

Ono što je veliki problem je položaj osobe s invaliditetom koji ovisi od sredine do sredine i zapravo što osobe s invaliditetom žive u ruralnijim područjima to je nažalost položaj teži. Pomoću strategija sve više se radi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, jer na kraju dana svi smo mi ljudi i svatko od nas zaslužuje imati kvalitetan život.

Nakon skupa o strategiji pravobraniteljica Slonjšak posjetila je izdvojeni odjel Centra za odgoj i obrazovanje u Kolodvorskoj (Odjel za radno proizvodne aktivnosti). Zajedno s njom u posjeti su bili gradonačelnik Dražen Barišić, dopredsjednik Županijske skupštine Zvonko Kunić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice Darko Matić i ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Nikolina Vučković Barišić. Voditeljica spomenutog odjela Dubravka Nemanjić upoznala je goste s aktivnostima Odjela, a obišli su vrt Zadruge na toj lokaciji i družili se s osobama s invaliditetom te djelatnicima.

inv1