Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi kružni tok otvoren za promet

rotor1Završila je gradnja kružnog toka na križanju Kolodvorske ulice i ulice Matice hrvatske te je ponovno uspostavljeno prometovanje ovim dijelom grada. Velika investicija od 4,5 milijuna kuna uključila je i zamjenu svih podzemnih instalacija – oborinska i fekalne odvodnje, vodovoda i DTK mreže pa je najveći dio radova sada ostao pokriven s 4500 metara kvadratnih novoga asfalta u vidu nove prometnice i pješačko-biciklističkih staza.

- 53 radna dana smo ga radili, po ugovoru bilo je 50 dana, no bila su tu dva kišna dana i van troškovnički radovi koje je investitor zatražio. Radili smo kako bi što prije omogućili normalno prometovanje i na gradilištu je u posljednjih mjesec dana bilo stalno 50 radnika – rekao je direktor VG Komunalca Jurica Mihalj pri današnjem obilasku dodavši kako su nakon završetka ove prometne infrastrukture sve ekipe preselile u Porinovu ulicu kako bi se i taj projekt završio što skorije.

U budućnosti i dvosmjerno

Da se radi o ključnoj prometnoj infrastrukturi u gradu, čvorištu iz kojega će se u budućnosti moći kretati u svim smjerovima, potvrdio je gradonačelnik Dražen Barišić rekavši kako je preduvjet za ove radove bio razmjestiti tranzitni promet na okolne obilaznice.

- Zahvaljujem se svima koji desetljećima su trpjeli uz ovu prometnicu veliki tranzitni promet i buku. Sada će uskoro moći i u oba smjera komunicirati. Logično je da iz Doma zdravlja možemo u oba smjera, a ne prolaziti cijeli grad da se okrenemo u smjeru Zagreba – kaže gradonačelnik kako se unutar okvira obilaznica crta nova prometna slika koja treba donijeti mirniji i sigurniji život u centru.

Za sada na potezu između dva nova gradska rotora ostaje jednosmjeran promet, no i to će se s vremenom promijeniti, najavio je gradonačelnik.

- Otvaranjem ovih rotora otvaraju se novi prometni koridori koji omogućavaju dvosmjerni promet. To omogućava lakše povezivanje, mirniji i sigurniji promet. Svi oni koji prolaze pored Gorice imaju sjajne koridore preko obilaznice i spojeve na autocestu. Ovaj rotor je za ovaj dio grada će biti životno čvorište – poručuje Barišić.

Logistički centri novi prometni izazov

Pred Velikom Goricom su i dva nova prometna izazova, a to su dva nova logistička centra – pošte na zapadnom ulazu u grad te onih u Poduzetničkoj zoni Vukovinsko polje. Oba podrazumijevaju dolazak većeg broja radnika na ova područja, kao i teretni promet prema tim centrima.

- Radimo analizu i nakon nje ćemo donijeti odluku koji je sljedeći pothvat. Kod Zubaka je potreban jedan “turbo rotor”, no tu svoju ulogu imaju Hrvatske ceste jer se radi o pristupnoj cesti zračnoj luci koja ima svoje zakonitosti. Nastavit ćemo po Gorici raditi slična prometna rješenja s naglaskom na visokom standardu za pješake i bicikliste – dodaje Barišić.

Uz svoju prometnu funkciju novi rotor svojim uređenjem ima i arhitektonsku poruku sa simbolikom hrasta te brežuljcima koji predstavljaju Vukomeričke gorice nad turopoljskom dolinom.

rotor2