- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Nekoliko prijedloga za poboljšanje kvalitete života u VG

Posted By Gorica.hr On 25.09.2018. @ 08:50 In Građani predlažu | No Comments

Poštovanje,

Imala bih veoma mnogo prijedloga za poboljšanje kvalitete života u VG, za početak:

1) Preispitati kvalitetu rada jevnih komunalnih poduzeća – bosebno na kvalitetu izrade cesta i nogostupa. Stanje prometnica i nogostpa u Velikoj Gorici je daleko ispod razine grada naše veličine i grada u kojem se plaća i prirez.

2) U trenu kada se klimatske promjene više ne mogu ignorirati VG ne radi dovoljno kako bi se pripremila na sve veće ekstreme i djelovala na smsanjenje utjecaja. Posebno ovdje mislim na nedovoljno kvalitetno organiziran odvoz biljnog materijala (kante kakve su sada na raspolaganju u potpunosti su neprimjerene i ne potiču nikoga da posadi i jedno drvo). Ukrašavanje grada može se napraviti trajnicama i grmljem kako što je nekada bio slučaj – ne zahtjevaju mnogo posla, a mnogo pružaju.

3)Treba potpuno obnoviti sustav javnih fontana/pipa na ulicama, školama, javnim događanjima i nastaviti aktivnije promovirati VG kao grad koji leži na kvalitetnoj i pitkoj vodi.

4) Javni prijevoz je jedan od najvećih problema (i prigradski ali posebno promet unutar VG tj. nepostojanje redovnog, čestog autobusa koji bi opvezivao gradske četvrti). Dodatno, stanje stajališta je sramotno – u mnogim slučajevima veoma je jednostavno kazniti one koji ih uništavaju ali i lijepe različite reklame. Nigdje u Europi, a putovala sam dosta, ne postoje stajališta u ovako jadnom stanju nedugo nakon postavljanja.

5) Otpad u prirodi (evo, jučer sam pokušala šetati po nasipu rijeke Save kod mjesta Strmec). Količina otpada i broj mjesta na kojima se otpad redovno spaljuje sramota je za cijelu zajednicu, meni posebno neshvatljivo da se to događa kod nas koji smo, navodno, jako ponosni što smo konačno svoji na svome (!?). Dodatno, kante za smeće po cijelom gradu su neprimjereno male i stare. Napravite natječaj za izradu diskretnih, velikih, poklopljenih (radi ptica i iznošenja smeća) kanti te neka to naprave učenici nekih obrtničkih škola u županiji ili centar Vinko Bek… ili naši obrtnici. Primjer je grad Varaždin koji je velik dio stvari za grad (stupovi, poklopci kanalizacije, kante za smeće) izradio prema svojim potrebama te one sada ne služe samo za prikupljanje otpada već i daju gradu poseban ugođaj i time ga brendiraju.

Imala bih još jako puno stvari koje se meni čine zdravorazumske ali vidim da sam u potpunoj manjini, primjerice što rade komunalni redari kada postoje javne i privatne površine s Ambrozijom u cvatu visokom skoro 1 metar?

Nemam ništa protiv da imam velik broj zaposlenih ali da oni u svoje radno vrijeme rade poslove za javno dobro!

Evo, nadam se da ćete barem o nekim stvarima razmisliti i popraviti.

Srdačan pozdrav,

dr.sc. Andreja Radović


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2018/09/nekoliko-prijedloga-za-poboljsanje-kvalitete-zivota-u-vg/

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal