Grad Velika Gorica

Vijesti

Na Svjetski dan turizma otvorena Ledana

ledana1Povodom Svjetskog dana turizma sinoć je kod Centra za posjetitelje otvorena Ledana-novi prostor koji će služiti za prezentaciju i prodaju domaćih proizvoda, od onih prehrambenih do raznih rukotvorina.

Otvorenju novog djela Centra za posjetitelje prisustvovao je gradonačelnik Dražen Barišić, predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, direktorica TZ Velika Gorica Milada Mesarić te brojni drugi uzvanici.

-Ledana je za Turopoljce jedna emotivna priča, to je mjesto gdje će moći ponuditi proizvode turistima kad dođu u naš grad, kupiti suvenire kad idu u posjet rodbini i prijateljima u druge krajeve, bit će to mjesto susreta ponude i potražnje. Relativno je mala, ali ima potencijala za širenje i nadamo se da ćemo potaknuti priču razmjene dobara naših proizvođača-rekla nam je Milada Mesarić, direktorica TZ Velika Gorica.

Prije samog otvorenja Ledane uzvanici su se okupili na kratkoj prezentaciji o digitalnoj transformaciji koja zahvaća turizam te su im predstavljene aplikacije i sustavi koji se koriste u turizmu, među njima i E-visitor koji se koristi na razini cijele Hrvatske.

-Na taj način osiguravamo informacije da turisti sami mogu obići naš kraj, imamo prekrasnu prirodu i lijepu baštinu u cijeloj županiji, ali kontinentalni turizam nema atraktivnost morske obale, pa nas češće obilaze individualni turisti koji se zanimaju za naš kraj-rekla je ravnateljica Mesarić i dodala kako digitalni sustavi koji su izvor informacija puno znače u današnjem digitalnom dobu. Jedan od takvih izvora informacija sada je interaktivni stol s dodirnim zaslonom koji je postavljen u Centru za posjetitelje.

I dalje raste broj noćenja

Što se tiče turističkih brojki u našem kraju u Turističkoj zajednici zadovoljni su ovogodišnjim brojkama posjećenosti te su potvrdili kako broj posjetitelja nastavlja rasti iz godine u godinu.

-Velika Gorica bilježi izvanredne rezultate ove godine, to smo i očekivali jer je došlo do ekspanzije smještajnih jedinica. Mi smo za devet mjeseci ostvarili 45 tisuća noćenja, što je rast od 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast bilježimo i godinama prije i Gorica se u turističkom smislu razvija brže od većine drugih hrvatskih gradova. Razlog tome je blizina Zagrebu, izvanredan razvoj smještajnih kapaciteta i rast svijesti naših ponuđača smještajnih kapaciteta da gost očekuje kvalitetan smještaj i dobru uslugu- napomenula je Mesarić.

Barišić: Turizam i Velika Gorica zajedno napreduju

Gradonačelnik Dražen Barišić poručio je kako Grad Velika Gorica zna svoj identitet koji promoviraju kroz turizam i da će ga i dalje graditi.

-Vjerujem da smo odaslali poruku da je Grad Velika Gorica u trendu svjetskog turizma, ovdje kod nas se već primjenjuju digitalne tehnologije u turizmu i rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Naš turizam kao gospodarska grana i naš grad zajedno sve više napreduju te bilježe sve bolje rezultate na radost svih nas-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić na jučerašnjem okupljanju. Istaknuo je kako je zadovoljan uređenjem Ledane te najavio kako će se prostor oko Muzeja Turopolja dodatno urediti rekonstrukcijom zgrade Stare općine za koju se do kraja ove godine očekuje građevinska dozvola i raspisivanje natječaja za izvođača radova.

S božićnim uređenjem grada posebna pozornost dat će se ovom dijelu grada jer će se tu postaviti klizalište, adventski park i time urediti prostor za druženje Velikogoričana.

ledana2ledana3ledana4ledana5