Grad Velika Gorica

Vijesti

Međunarodna suradnja Grada Velike Gorice: Uspješno proveden projekt Općine Čapljina „KIP4EU“, u kojem je Grad Velika Gorica bio partner

cap2Lokalni ekonomski razvoj jedan je od najznačajnijih razvojnih pravaca u svakom gradu i općini i od njega ovisi kako će gradovi i općine izgledati u budućnosti. Općina Čapljina je tražila partnere koji, kao i oni, s puno odgovornosti i pozornosti izgrađuju grad vodeći računa o svim segmentima- infrastrukturnim, društvenim, kulturnim, sportskim. Apliciranjem na program Europa za građane uspješno je provela projekt „Knowledge is power-together for EU“ vrijedan 24.190,00 €.

Ovim projektom uspostavili su suradnju s gradovima u Republici Hrvatskoj- Gradom Velika Gorica i Gradom Požega te je Općina Čapljina dobila prigodu razmijeniti iskustva o važnosti pristupanja Europskoj Uniji. Identificirane su mogućnosti za buduću suradnju kroz inovativne koncepte i uključivanje građana u projekte kroz volontiranje, a sve s akcentom na dugoročno i održivo partnerstvo.
Poseban naglasak stavljen je na suradnju Općine Čapljina sa Gradovima Velika Gorica i Požega u pogledu zajedničkih projekata kojima će se aplicirati na EU fondove. Potpisivanjem sporazuma utvrdilo se postojanje zajedničkog interesa za suradnju u programima Europske Unije i to poglavito u područjima vezanim za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo kroz umrežavanje, razmjenu znanja, iskustava i tradicije, a sve zasnovano na međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti što predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe.

U sklopu projekta organizirana je posjeta partnera iz Hrvatske koji su sudjelovali u trodnevnim aktivnostima od 17.-19.8. 2018. koje su uključile 265 lokalnih i međunarodnih sudionika, istakle su se potrebe međukulturalnog dijaloga te mogućnosti poboljšanja uvjeta za civilno i demokratsko učešće na nivou Unije. Osnovna tema bila je Budućnost Europe i to s ciljem da se pomogne građanima Čapljine da vizualiziraju svoju budućnost u EU kroz diskusije, radionice i okrugli stol gdje su međunarodni sudionici prezentirali mogućnosti i prilike koje pristupanje Europskoj Uniji može donijeti. Kroz radionicu sudionici su dobili prigodu upoznati se i prezentirati jedni drugima svoje gradove, kulturu, projekte na kojima su angažirani te kroz primjere dobre prakse pomoći da shvatimo gdje smo mi u odnosu na Europsku Uniju.
Predstavnici lokalnih i međunarodnih sudionika sudjelovali su na radionici-okrugli stol gdje je uspostavljen kontakt te su se kroz diskusiju i samu radionicu dobili odgovori na pitanja i otklonile sumnje oko mogućeg pristupanja Europskoj Uniji. Za lokalne predstavnike korisna su bila saznanja oko EU Fondova koji su na raspolaganju Bosni i Hercegovini kroz iskustva Gradova Velika Gorica i Požega koji su se nalazili u istoj situaciji.

cap1

Sažetak projekta na engleskom možete pogledati ovdje.