Grad Velika Gorica

Vijesti

Gorički branitelji dobili svoj dan

branitelji1Branitelji Grada Velike Gorice dobili su svoj dan koji će ubuduće obilježavati 22. rujna. Ove godine obilježen je u nedjelju kada se u Parku dr. Franje Tuđmana okupilo tristotinjak veterana i pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Uz intoniranje Hrvatske himne, minutu šutnje i prigodni program koji je pjesmom popratio Ansambl Zlatne godine Dan branitelja održao se u velikom šatoru u središnjem gradskom parku. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupe nekadašnji suborci, prisjete onih kojih više nema, ali i da se najavi gradnja muzeja u Spomen-parku 153. brigade HV-a koji će biti još jedan doprinos svim onim Velikogoričanima koji branili Hrvatsku.

-Ovog vikenda okupili smo više od tisuću branitelja iz svih županija, i ponovno smo revitalizirali Dan branitelja Grada Velike Gorice jer je grad imao svoju brigadu i druge postrojbe koje su tijekom Domovinskom ratu dale obol u obrani Hrvatske. Ove godine položit ćemo i kamen temeljac za muzej 153. brigade u Velikoj Buni i to 3. listopada, očekujemo da će na proljeće biti gotov, tamo će se projicirati ratni put Velikogoričke, bit će imena svih branitelja koji su sudjelovali i fotografije onih koji su dali svoje živote-poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Stjepan Kovačević, predsjednik Ogranka dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Velike Gorice, istaknuo je kako je na goričkom području bilo oko 5.000 ljudi koji su procirkulirali kroz 153. brigadu, no da je Velikogoričana bilo i u drugim postrojbama, pa je teško odrediti točan broj.

-Svi gradovi u Hrvatskoj obilježavaju svoj dan posvećen braniteljima, a ove godine smo i mi počeli u suradnji s Gradom i odborom za branitelje. Dogovorili smo da to bude 22. rujan kada je obljetnica prvih goričkih žrtava u Domovinskom ratu koje su stradale u Sajmišnoj ulici. Poklopilo se ovog vikenda s braniteljskim igrama stoga smo Dan branitelja održali Dan kasnije, 23. rujna i sretni smo da imamo svoj dan-rekao je Stjepan Kovačević.

branielji2branitelji3branitelji4branitelji5