Grad Velika Gorica

Vijesti

Akcijom čišćenja obale jezera Čiče obilježili World Cleanup Day

ciscenjeAkcijom čišćenja Očistimo smeće s naših jezera 125 Velikogoričana priključilo se milijunima volontera iz cijeloga svijeta koji su danas u sklopu dana World Cleanup Day čistili naš planet. Članovi Športsko-ribolovne udruge „Odra” u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Novo Čiče, udrugom Agroeduka i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Novo Čiče te okupljenim mještanima čistili su područje oko jezera Čiče u zajedničkoj akciji koja je započela kod Ježeva jezera u Novome Čiču i nastavila se oko Velikoga jezera.

U želji da ovo područje ostane čisto i nakon što su zbrinuli prikupljeni otpad, organizatori su također postavili poučne ploče kojima žele osvijestiti posjetiteljima važnost čuvanja prirode i potaknuti ih na to da vode brigu o vlastitome otpadu. Tako će ih poruke na pločama podsjećati na posljedice koje neodgovarajuće zbrinjavanje otpada ostavlja na naš ekosustav ili na to koliko je primjerice vremena prirodi potrebno da ga razgradi.

- Mnogi od nas zamjećuju da je naše Goričko jezero sve zagađenije najčešće građevinskim otpadom i otpadom iz kućanstva nesavjesnih građana. Zato smo pokrenuli akciju čišćenja kojom želimo pridonijeti ljepšemu okolišu jezera Čiče i utjecati na svijest ljudi da više ne odlažu otpad u prirodu, a tijekom duljega razdoblja očekujemo da će zajedničkim snagama svih građana i posjetitelja divljih odlagališta biti mnogo manje. Posebno nas je na ovu akciju potaknula spoznaja da smo nekad uživali na ovim jezerima, provodili sate u kupanju, igri, druženju i zabavama, no jezera su nažalost u posljednjih deset godina zapuštena. Možda provedbom akcije shvatimo koje potencijale imamo i pokrenemo neke aktivnosti oko uređenja jezera – izjavio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a „ČIČE” Novo Čiče. Akciju je podržao i gradonačelnik Dražen Barišić koji je pohvalio angažman udruga Novog Čiča te odaziv mještana i svih onih koji žele uređenije jezero.

Akcija čišćenja, za koju je svu potrebnu opremu osigurala Coca-Cola u Hrvatskoj, održana je u sklopu njezina društvenoodgovornog projekta Od izvora do mora. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiču se i podržavaju akcije čišćenja obala te se podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

- Problem onečišćenja okoliša jedan je od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i u Coca-Coli neprestano tražimo nove načine za očuvanje prirodnih bogatstava i doprinos čistoći okoliša. Akcije čišćenja dio su naših napora kojima se nadamo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom, a posebno nam je drago da smo ovom velikogoričkom akcijom podržali i World Cleanup Day u nadi da ćemo sljedeće godine na taj dan moći uživati u jezeru Čiče bez otpada. Naš projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada, kojom je tvrtka javno obznanila cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega napitka bilo gdje u svijetu osigurava povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti – istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom na mrežnoj platformi www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5 000 kuna.

ciscenje