Grad Velika Gorica

Vijesti

Otvoren Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU-a u Velikoj Gorici

hazu1U Velikoj Gorici je danas otvoren Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na adresi Šetalište Franje Lučića 15, točno u podne, ploču s natpisom otkrio je gradonačelnik Dražen Barišić u društvu predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića i akademika Željka Cvetnića.

Velik je ovo i značajan dan za Veliku Goricu koja je ovime dobila mjesto koje će okupljati znanstvenike, umjetnike, intelektualce koji će imati priliku da razmijene svoja mišljenja i ideje te osmisle nove projekte. Ciljevi će biti usmjereni jačanju identiteta našeg grada koji počiva na očuvanju povijesne baštine turopoljskog kraja.

-Ovakvi zavodi su bitni za identitet lokalne zajednice. Pokazalo se da je to iniciralo mnoge značajne projekte u znanstvenom istraživanju, u čuvanju baštine, u artikuliranju i prepoznavanju povijesti identiteta jednog kraja i to je bila jedna jezgra i kulturnog i znanstvenog i umjetničkog rada u manjim sredinama. Velika Gorica kao značajan grad koji ima Turopolje s velikom povijesti i bogatom baštinom dosad nije bio dovoljno valoriziran, a ovaj Zavod bi mogao ispuniti tu ulogu – kazao je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

Tako se Velika Gorica pridružila skupini od 17 hrvatskih gradova u kojima djeluju znanstveno-istraživačke jedinice HAZU-a na što je izrazito ponosan gradonačelnik Dražen Barišić.

-Ovo je veliki dan za naš grad, i bio bi veliki za svaki grad. Vrlo mladi smo grad koji generira svoj rast na svim poljima, ali grad koji se odvojio od grada Zagreba i postao samostalan, radi na svojem brendingu na temeljima svoje povijesti i tradicije želi izgraditi svoju opću samostalnost – kazao je Barišić dodavši kako građani i svi Turopoljci imaju dobre temelje za jačanje svog identiteta u čemu će ovaj Zavod pomoći.

-Mi Turopoljci imamo od čega ispričati tu priču i ne bi bili sretni da nas se usisa u neke velike aglomeracije, da nestanemo u tome identitetu. Imamo materijala, temelja, dobrih i kvalitetnih ljudi, akademika, imamo prostora i mogućnosti to financijski poduprijeti, u znanstvenoistraživačkom i umjetničkom radu, prepoznat ćemo se na krati Hrvatske, i tako dati poruku tko smo što smo i kuda želimo ići – dodao je gradonačelnik.

U očuvanje i stvaranje identiteta može se uključiti cijela lokalna zajednica, naglašava akademik Željko Cvetnić koji je imenovan za voditelja Zavod u našem gradu. Bit će to “akademija u malom” kaže Cvetnić dodajući kako će se raditi na tome da se organiziraju događanja, predavanja i skupovi koji će doprinijeti svim segmentima društvenog, znanstveno istraživačkog, kulturnog života koji se tiču Velike Gorice i Turopolja. No isto tako, u Goricu će dolaziti intelektualna elita koja će predstavljati projekte vezane za naš grad.

-Radit ćemo na tome da mi dovedemo relevantne ljude koje Hrvatska ima da ih predstavimo u Gorici ili da predstavimo projekte koji imaju veze s Goricom. Bogatom životu grada to će dati dodatnu vrijednost – kazao je Cvetnić.

Jedan od prvih projekata s kojim se vrlo uskoro kreće bit će projekt pod nazivom “Selo Mraclin Andrija Štampar, susret lokalnog i globalnog” koji će se 20. rujna održati u Mraclinu na kojem će predstavnici nekoliko zdravstvenih ustanova govoriti o projektima. Zavod je već krenuo u organizaciju tog događanja, a akademik Cvetnić kazao je kako će se nastojati da se svaki mjesec organizira neko događanje ili važno predavanje.

Svečanosti otvaranja zavoda HAZU-a u Velikoj Gorici nazočili su mnogobrojni uzvanici, a uveličao ju je i svojom prisutnošću Turopoljski banderij, Fa Turopolje i Umjetnička škola Franjo Lučić.

hazu2hazu3hazu4hazu5