Grad Velika Gorica

Covenant of Mayors

Vijesti

Projekt 'Zagreb na Savi' donosi i završetak kanala Sava-Odra

sava1U Pučkom otvorenom učilištu predstavljen je program Zagreb na Savi. Riječ je o programu zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save i zaobalja od granice s Republikom Slovenijom do Siska. U sklopu njega predviđa se rekonstrukcija kanala Sava-Odra i izgradnja novog kanala Sava-Sava.

„Najveća investicija u cijelom projektu jest odteretni kanal u koji će se investirati 500 milijuna eura, a najveći dio investicije događat će se upravo na području Velike Gorice. Predviđena je izgradnja prijelaza preko tog kanala, kojih sada nema. Prometovanje će time biti omogućeno cijele godine, bez obzira na vodostaj“, rekao nam je Branimir Barišić iz društva Program Sava d.o.o..

U sklopu ovog projekta izgradit će se i 10 brana, odnosno manjih protočnih hidroelektrana koje će moći zadovoljiti 20 posto potreba grada Zagreba za električnom energijom. Osim toga, značajno će utjecati na nivo podzemnih voda na cijelom području uz rijeku Savu.

„Intervencija na rijeci Savi nužna je u idućih 10 godina. Imamo znatne negativne utjecaje na podzemne vode. Korito Save se znatno ukopalo, što izravno negativno utječe na okolna vodocrpilišta, naročito na zaprešićki i zagrebački vodonosnik. Tu je negativni utjecaj i na infrastrukturu i na mostove. Sustav zaštite od poplave nije prilagođen klimatskim promjenama, čemu svakodnevno svjedočimo“, istaknula je Irena Ratković Malbaša, direktorica društva Program Sava d.o.o..

Svoju potporu ovom programu dao je i gradonačelnik Dražen Barišić, koji je naglasio kako je ovo projekt od velikog značaja za Veliku Goricu.

„Brojne aktivnosti ovog projekta odvijaju se velikim dijelom na području koje administrativno spada pod Veliku Goricu te će značajno utjecati na daljnji prostorni razvoj grada, prometnu povezanost, gospodarske i turističke potencijale, a naročito na poboljšanje sustava za zaštitu od poplava. Rekonstrukcija i dovršenje odteretnog kanala Sava-Odra te njegovo povezivanje sa Savom kod Prevlake dovelo bi do realizacije projekta kanal Sava-Sava i stvorilo preduvjete za kvalitetniju obranu od poplava“, naglasio je gradonačelnik.

Da je riječ o projektu velikog potencijala potvrdio je i akademik Branko Kincl.

„Potencijali su ogromni. To je projekt 21. stoljeća za Grad Zagreb, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju. On je 12 godina planiran i ima financijski te gospodarski potencijal, jer je riječ o velikim građevinskim radovima“, objasnio je akademik.

sava2sava3