- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

PŠ Rakitovec eko akcijama stigla do srebrnog statusa

Posted By Gorica.hr On 06.06.2018. @ 11:19 In Vijesti | Comments Disabled

rakitovec [1]Područna škola Rakitovec danas je obnovila status eko škole kojeg ponosno održava već osam godina, a uz brojne akcije sakupljanja starog papira, baterija i plastičnih čepova stigli su do srebrnog statusa.

Područna škola Rakitovec već je naveliko poznata po svojim eko aktivnostima kroz koje se učenici od malih nogu uče očuvanju prirode. Status eko škole prvi put su dobili 2010. godine, a obnavljaju ga svake dvije godine. Koliko su se svi zajedno angažirali oko recikliranja navedenih predmeta koji obično završe u smeću govore i same brojke.

-Starog papira skupili smo 21.000 kg, plastičnih čepova oko 400 kg, starih baterija 463 kg Glede baterija tri smo godine prvaci u Hrvatskoj, a ove školske godine 180 škola i vrtića skupljalo je stare baterije. Čepove skupljamo tri godine, stare baterije sedam, a papir već 15 godina-istaknuo je učitelj Miroslav Grahovac.

Jedini su u Hrvatskoj koji su s tek pedesetak učenika u sedam godina prikupili dvije tone starih baterija. Osim što recikliranjem i skupljanjem starog papira, baterija i čepova čuvaju okoliš i stječu “zelene” navike za budućnost, osvojenim nagradama i prikupljenim novcem opremili su školu tehničkim pomagalima i svake si godine time osiguraju i besplatan izlet.

-Sutra idemo deveti put na jednodnevni izlet kojeg financiramo od prikupljenih papira i baterija, a na kojima naši učenici uvijek imaju ručak i počastimo ih sladoledom- kaže učitelj Grahovac.

Uz dogradonačelnika Krešimira Ačkara podizanju zastave nazočili su i v.d. pročelnik za školstvo Neven Topolnjak, ravnatelj OŠ Vukovina Damir Bedić, učenici i djelatnici škole, roditelji učenika, predstavnici DVD-a Rakitovec i Turopolje, te predstavnici Mjesnih odbora ova dva sela.

-Ponosni smo na učenike i djelatnike PŠ Rakitovec koji su dosegli srebrni status eko škole te nam time svima mogu biti na ponos, ali i motivacija drugima da se ovako aktivno okrenu zelenim akcijama za što očuvaniji i ljepši okoliš u turopoljskom kraju-poručio je dogradonačelnik Krešimir Ačkar.

Učenici PŠ Rakitovec i dalje nastavljaju sa svojim akcijama te sigurno koračaju prema prvom zlatnom eko statusu na području Grada Velike Gorice.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2018/06/ps-rakitovec-eko-akcijama-stigla-do-srebrnog-statusa/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/rakitovec15.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal