Grad Velika Gorica

Vijesti

Otvorena ULO hladnjača: Nova radna mjesta i bolje prilike za proizvođače

ulo2Prva ULO hladnjača koja nije u vlasništvu trgovaca danas je otvorena u Radnoj zoni Rakitovec. Vrpcu su svečano prerezali proizvođači iz Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci, a svemu je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Gradnja ULO (ultra low oxygen) hladnjače, s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima koja je započeta sredinom svibnja prošle godine vrijedna je 26,2 milijuna kuna (bez PDV-a) i predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće.

Većina novca za gradnju, 23,3 milijuna kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, od čega 19,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3,5 milijuna iz državnog proračuna, dok Distributivni centar sudjeluje s 2,8 milijuna kuna.

Otvorenje ovog objekta koji otvara bolje uvjete za proizvođače voća i povrća okupilo je predstavnike svih razina državne vlasti, od lokalne samouprave do saborskih zastupnika i izaslanika predsjednika Vlade.

- Puno puta govorimo o poljoprivredi, ima dobrih i loših stvari puno toga ulažemo i financija i truda međutim ponekad rezultati nisu onakvi kako bi mi željeli. Ja osobno smatram da je zapravo ovo način da poljoprivrednici budu sretni i zadovoljni i da je ovo priča koja treba služiti svima kao primjer. Po meni ovo je pravi način kako omogućiti efikasniji konkurentni plasman proizvoda naših poljoprivrednika. Nije sve u poticaju, u tome da nekome date pet ili deset tisuća kuna ovdje ste im zapravo dali alat, mehanizam da oni sami, naravno uz Vašu pomoć, upravljaju sami sa svojim sudbinama i da mogu zapravo biti pozitivniji u svom poslovanju i dobro živjeti od svoga rada-rekao je u svom obraćanju ministar Tomislav Tolušić i pohvalio korištenje sredstva iz EU poljoprivrednog fonda te naglasio kako će biti prilike za još povlačenja sredstva za projekte u poljoprivredi.

- Danas svjedočimo jednom vrijednom projektu, ali treba se prisjetiti kako je i on počeo, prisjetiti se hrabrosti koji su počeli grad 2000-tih i župana Kožića koji je pružio ruku partnerstva i gdje se zajedno krenulo u ovakav projekt. Prisjetit ću se i 2009. kada su ondašnji ministri Pankretić i Šuker bili, tada smo pod orahom potpisali dokument koji je rezultirao ovakvim projektom. Sada u ovo treba uvezati našu poljoprivredu, dobro se organizirati i plasirati na tržištu. Želimo da svi zajedno budemo partneri i dalje, i kasnije idemo u sljedeću fazu razvoja distributivnog centra-poručio je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Na dovršetak ovog projekta posebno je ponosan direktor Distributivnog centra.

Osim najmodernije ULO tehnologije Distributivni centar ima opremu za sortiranje i pakiranje koja omogućava da se roba pakira po strogim IPS standardima. Nakon otvorenja red je na proizvođačima iz Zadruge da napune novu hladnjaču domaćim voćem i povrćem.

Dovršenjem druge faze projekta zadovoljni su i proizvođači, jer uz Grad (15,6%) i Županiju (79%) suvlasnik Distributivnog centra je Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci (4,4%). Upravo članovi zadruge prerezali su vrpcu na novoj ULO-hladnjači, a blagoslovnu molitvu održao je kapelan župe Pohoda Blažene Djevice Marije Marko Čolak.

ulo1ulo3ulo4ulo5