Grad Velika Gorica

Vijesti

Velikogoričkim sportskim savezima 8,8 milijuna kuna

sportGradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima s jedne strane, te predstavnici velikogoričkih sportskih saveza s druge strane stola, ali s istim ciljem, unaprijeđenjem sportskog života u Velikoj Gorici, našli su se danas na sastanku u gradskoj upravi.

Povod je bio potpisivanje ugovora o korištenju sredstava namijenjenih športskim savezima. Uz najstariji savez, Zajednicu športskih udruga Grada Velike Gorice, na ugovore su s Gradom potpisali i predstavnici Športskog rekreativnog saveza VG, Saveza sportaša s invaliditetom i Školskog športskog saveza.

- Želja nam je bila da afirmiramo sport ne samo u smislu riječi i onoga što se takoreći “preljeva” iz godine u godinu po našim programima koje realiziramo u okviru proračuna nego da damo afirmaciju sportu kao stilu života jer se Velika Gorica već sada nalazi na karti športa Hrvatske, a vidimo sve više i na karti Europe. Gorica je prepoznata po sportu, medaljama , ali mora biti prepoznata i po športskim objektima i projektima koje radimo kao jedan od većih gradova-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

- Za Zajednicu športskih udruga namijenjeno je 8,5 milijuna kuna, za Savez sportaša s invaliditetom 180 tisuća kuna, po 80.000 kuna za Školski sportski savez i Savez rekreativaca. Još se 290.000 kuna dodjeljuje putem natječaja za programe športskih udruga. U to ne ulazi još održavanje ustanova, dvorane i gradskog stadiona za što je izdvojeno 7,7 milijuna kuna-rekao je Darko Ćopić, savjetnik za sport u Gradskoj upravi.

-Da bi se Velika Gorica dokazala kao grad sporta dobro je da se svi zajedno afirmiramo. Grad ima trend rasta, ali mi ćemo ubuduće i druge sportove afirmirati, one koji su do jučer bili nepoznati ili nemogući, kao što je skijanje, plivanje, klizanje…tako da ćemo obuhvatiti gotovo sve sportove. Želimo se i zahvaliti vama kao predstavnicima saveza, svojim suradnicima i nadam se da ćemo ostvariti ono što smo zacrtali-dodao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Savezi zahvalni, ima još potreba

Predstavnici športskih saveza izrazili su zadovoljstvo suradnjom s Gradom te su poneki naznačili kako su potrebe i veće te se nadaju povećanju sredstava u narendim godinama.

-Puno toga smo predlagali, puno je s vaše strane i napravljeno, idemo dalje, projekti kreću, iz godine u godinu dobivali smo izdašnija sredstva, naši rezultati su bili sve bolji, sport je rastao, i možemo samo izraziti jedno zadovoljstvo da imamo ovakvo vodstvo u Gradu. Drago nam je da tu ima i drugih saveza, ima prostora za školski sport i rekreaciju, naravno tu su i sportaši s invaliditetom koji svake godine nose medalje. Ove godine dobivamo plivalište, upita već ima o formiranju novih udruga plivačkih sportova. Veseli nas sve veći broj mladih koji se uključuje u sportske aktivnosti-rekao je na današnjem sastanku Goran Kovačić , predsjednik ZŠUGVG-a.

Na suradnji gradskoj vlasti zahvalila se i Mirjana Lučić, predsjednica Saveza sportaša s invaliditetom te istaknula potrebe ovog Saveza.

-Po nama je veliki problem što smo brzo postigli neke uspjehe i Gradu je vjerojatno to teško i popratiti, mi smo svi toga svjesni zaista, a ono što mogu reći u svoje ime i ime ostali je da rezultata kod osoba s invaliditetom sigurno neće nedostajati. Mogu biti samo bolji, veći i mlade nade koje dolaze stvarno potvrđuju da imamo budućnost i nadam se da će Grad to imati na umu i povećavati s godinama taj proračun jer trenutno se stvarno krpamo. Treba platiti trenere, ne možemo ih ne platiti, a bez trenera nema rezultata usprkos talentu. Uspjeli smo zatvoriti godinu da to nekako ide, ali stvarno vas molimo da se ubuduće to povisi da s godinama stanemo na zdrave čvrste noge da naši klubovi budu posloženi kako treba-rekla je Lučićeva i dodala kako već imaju i plivački klub.

- Mi već imamo plivački klub koji samo čeka bazen jer plivanje je nešto što je potrebno svakom sportašu, a kamo li sportašima s invaliditetom-dodala je.

Gradonačelnik Barišić odgovorio je na to kako su posebno ponosi na Savez sportaša s invaliditetom.

-Ponosni smo na vas i vaše uspjehe, morate znati da je proračun preko 300 milijuna kuna, a kad 40 milijuna ulažete u samo jedan objekt plus održavanje koje to donosi svake godine to je vrlo značajan zahvat i rizik za svaki grad. Nije to samo bazen nastojimo i na stadionu ostvariti uvjete za licencu za prvu hrvatsku ligu, ali ima tu i drugih sportova, dislokacija drugih sportova iz centra drugih potreba za koje izdvajamo-kazao je gradonačelnik.

Sporta nikad dovoljno

S namjerom da se naglasi i odgojni faktor sudjelovanja djece i mladih u sportu potpisivanju ugovora pristupio je Boris Konjević iz Školskog športskog saveza koji obuhvaća škole velikogoričkog područja i susjednih općina.

- Htio bih nadodati da sporta nikad dovoljno, jako puno se u razgovoru vežemo na medalje i uspjehe jer to je ono što privlači javnost, medije, sponzore, no sport je puno važniji faktor od te medalje, to je civilizacijski standarda. Sport je sjajan alat u izgradnji društva. Njegova najveća vrijednost je u izgradnji budućeg društva i tu prije svega ističem taj odgojni aspekt sporta i rada s mladima-poručio je Boris Konjević inače profesor u OŠ Nikole Hribara.

- Rekreativni savez postoji od prošle godine i hvala Grad u što su nas podržali i ove godine. Drago nam je da smo dio gradskog sportskog tima, lani smo imali pet rekreativnih grupa, ove godine već osam i nadamo se da ćemo i u narednom razdoblju podići rekreativni sport na višu razinu-kazao je Domagoj Sučić iz Saveza rekreativaca nakon čega su svi predstavnici sportskih saveza pristupili potpisivanju ugovora.