Grad Velika Gorica

Vijesti

Aglomeracija VG: Potpisani ugovori o projektu vrijednom 500 milijuna kuna

aglomeracija1Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Dražen Barišić i direktor VG Vodopskrbe Nikica Visković okupili su se danas u Velikoj Gorici kako bi potpisali dva ugovora koji su važni preduvjeti prije samih početka radova na projektu Aglomeracije Velika Gorica.

Riječ je o projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“ vrijednom 500 milijuna kuna, a koji predviđa izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i 145 km nove mreže odvodnje na području Velike Gorice.

-Okupili smo se kako bi potpisali dva ugovora, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovor o sufinanciranju, do kraja mjeseca pokrenut ćemo javnu nabavu i taj proces bi trebao rezultirati izborom izvođača. Nadamo se da će biti sve u planiranom roku i ne očekujemo neke veće poteškoće, zahvalio bih se svim suradnicima na razumijevanju kojeg su imali-rekao je direktor VG Vodopskrbe Nikica Visković.

-To je jedna od najvećih aglomeracija u Hrvatskoj ukupne vrijednost 498 milijuna kuna govori u prilog tezi da ćemo u narednim godinama u na području Velike Gorice svjedočiti opsežnim i obilnim građevinskim radovima. Time ćemo 2022. godine do kada se nadamo da će radovi biti gotovi i da ćemo svjedočiti puno većoj kvaliteti življenja u Velikoj Gorici što nas posebno veseli. Kao resorni ministar vam čestitam i nadam se da ću biti u prilici svjedočiti čim prije početku radova – kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Gradonačelnik Dražen Barišić zahvalio se svim sudionicima projekta i onima koji su radili na projektu Aglomeracije od samih početaka jer je, kako kaže, riječ o iznimno važnom i velikom pothvatu za Veliku Goricu.

-Svjedočimo danas finalu jednog od najvećih, možda i najvećeg po prostornoj aktivnosti, financijskog i komunalnog projekta u Velikoj Gorici. Godinama smo radili na tome, uspjeli smo ga privesti do kraja i danas imamo privilegiju da možemo potpisati te ugovore i omogućiti apsorpciju značajnih sredstava iz Europskih fondova sa sredstvima iz Gradskog proračuna i proračuna Hrvatskih voda. Veselimo se boljem i kvalitetnijem životu u našoj Velikoj Gorici-poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Sada kada je potpisan ugovor, krenut će se u postupak javne nabave nakon čega kreću radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava i novog pročistača koji se očekuju na proljeće.

-S ovim potpisivanjem su spremne natječajne dokumentacije i očekujemo da će se idućih nekoliko mjeseci provesti i nabava. Građani će osjetiti velike koristi ovog velikog projekta, prije svega riječ je o 15.000 novih stanovnika koji će se priključiti na sustav javne odvodnje i pritom Goricu dovesti na 90-postotnu priključenost kanalizaciji te dogradnjom pročistača otpadnih voda pridonijet će se zbrinjavanju otpadnih voda-zaključio je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

aglomeracija2