Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečano obilježen Dan grada Velike Gorice

nagrade2017Dan Grada Velike Gorice i ove godine svečano je proslavljen na dan Svete Lucije, zaštitnice Grada. Brojni uzvanici stigli su u Pučko otvoreno učilište iz okolnih općina i gradova, a došli su i saborski zastupnici, predstavnici Zagrebačke županije te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Okupljenima se obratio predsjednik Gradskog vijeća, Neven Karas, koji je istaknuo kako Velika Gorica mora biti iznad nerazumljivih stranačkih podjela i iznad životnih svjetonazora na koje u demokratskom društvu imamo pravo, ali koje nas ne smiju slabiti već nas, nadopunjujući se, moraju jačati i obogaćivati. – Potrebno nam je, u već nekim prigodama postignuto zajedništvo u našem Gradskom vijeću, a posebice kod donošenja bitnih odluka o sadašnjosti i budućnosti grada. Siguran sam kako za to imamo potrebnu snagu, političku razboritost i odlučnost kako bi Veliku Goricu ostavili boljim i kvalitetnijim mjestom za život našoj djeci.

Gradonačelnik Dražen Barišić u svom govoru podsjetio je kako je prije pet godina s istog mjesta govorio o viziji razvoja grada nazvanoj ”Gorica 2020”, te ustvrdio kako se ona ostvaruje bržim tempom nego što su predvidjeli. – S neskrivenim ponosom i ljubavlju prema svom gradu, danas vam, kao i nekoliko prijašnjih godina, mogu reći da je Velika Gorica izgrađenija, modernija, bogatija nego što je to bila prije godinu dana. To je rezultat našeg zajedničkog rada – rekao je gradonačelnik te podsjetio na sve projekte koje su ostvarili ove godine kao i buduće koje će započeti 2018.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i načelnik Općine Rugvica, Mato Čičak, poručio je kako je Velika Gorica velika zbog impresivnih rezultata koje postiže. – Danas je ovaj grad jedan od najbrže rastućih i najmlađih gradova u Hrvatskoj, grad budućnosti za mlade, za poduzetnike, za obrtnike, za nove prilike i perspektive. Velika Gorica se svojim rezultatima istaknula u Zagrebačkoj županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj te sa sigurnošću možemo reći da je jedan od perspektivnijih gradova u regiji i na nacionalnoj razini.

Na svečanosti je dodijeljeno 12 nagrada. Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dodijeljena je Zdenku Ilečiću, Vladimiru Cvetniću, Goranu Kovačiću i DVD-u Ribnica. Nagrada Grada Velike Gorice ”Krčka vrata” ove godine pripala su Ružici Rašperić, Stjepanu Vrbanu i Suzani Klapšec Macenić. Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog dodijeljena je Zlatici Krznarić. Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“ pripala je Maraton klubu ”Velika Gorica”, a Nagrada Grada Velike Gorice Turopoljsko srce Daliji Zubek.

Dodijeljene su dvije Povelje Grada Velike Gorice za životno djelo – Ivanu Mišeriću za djelovanje na volonterskoj osnovi na područjima društvenog rada u lokalnoj zajednici, sportu, očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata i autorskim radom, te velečasnom Đuri Saboleku, župniku Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini i dekanu Velikogoričko – odranskog dekanata. Velečasni Sabolek, u ime svih nagrađenih, uputio je zahvalu na uručenim nagradama.

– Evo nas ovdje, tvrdim, Božjim proviđenjem. Ovih dana, na kraju crkvene godine čitali smo Evanđelje o suodnosu Boga i čovjeka. Evanđelist govori da je Isus rekao da je taj suodnos kao kad gospodar povjerava sebe svojim slugama. Nekome daruje deset talenata, nekome dva, nekome jedan, prema sposobnostima. Ali očekuje od svih jedan prezauzet odnos s Bogom. U zahvalnosti primiti dar, ali ga onda radom svoje ljudskosti umnožiti. Vjerujem da su to ovi ljudi ovdje zaslužili i da ste ih odabrali da budu i pohvaljeni i nagrađeni i da budu poticaj svim nama – poručio je velečasni Đuro Sabolek.

Na svečanosti je prikazan i film o Velikoj Gorici, a za glazbeni dio programa pobrinuli su se članovi Gradskog zbora ”Franjo plemeniti Lučić” i ”VIS Jane”.