Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečano obilježena 26. godišnjica osnutka 153. brigade HV-a

brigada5Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kod Gradskog groblja u Velikoj Gorici jutros je počelo svečano obilježavanje 26. godišnjice osnutka velikogoričke 153. brigade Hrvatske vojske.

Proslava je nastavljena u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni gdje su kod Spomenika poginulim pripadnicima 153. brigade HV-Velika Gorica vijence položili i svijeće zapalili obitelji poginulih branitelja brigade, predstavnici 153. brigade Hrvatske vojske, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Drago Horvat, izaslanik hrvatskih branitelja general Josip Lucić, umirovljeni načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić, velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec, načelnik Općine Kravarsko te predstavnici HVIDRA-e.

Na obilježavanju su sudjelovali i učenici četvrtih razreda osnovnih škola iz Velike Gorice i općina Kravarsko, Pokupsko i Orle. Obišli su eksponate u Spomen-parku, a potom su se uputili u Pokupsko gdje su kod zemunice– osmatračnice u šumi Kljuka izveli prigodan program na središnjoj svečanosti. Obraćajući se najmlađima, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Drago Horvat rekao je da svi trebaju biti ponosni na hrvatske branitelje.

– Borili smo se za pravednu stvar, za svoju domovinu. Budite ponosni na svoje očeve i djedove koji su najsjajnijim slovima ispisali hrvatsku povijest. Veliki doprinos su dali pripadnici 153. brigade i na tome im ovom prigodom zahvaljujem- rekao je Horvat.

Učenicima se obratio i izaslanik hrvatskih branitelja general Josip Lucić. – Okupili smo se zbog vas. Sretni smo da danas svi odrastate u miru naše domovine. Ispunili smo svoju zadaću obranivši svoju domovinu da u miru rastete da biste ju i vi jednog dana čuvali za buduće naraštaje. Zahvalni smo svim pripadnicima Hrvatske vojske, a najviše našim poginulim i ranjenim prijateljima te njihovim članovima obitelji.

Svim pripadnicima velikogoričke 153. brigade zahvalio je i umirovljeni načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić. – Ovakav ratni put teško koja pričuvna vojska ima. Taj ratni put 153. brigade kreće se od Pokupskog preko Banovine, 153. brigada se svugdje borila i bila je uvijek spremna dati svoj maksimalan doprinos da bi obranila Republiku Hrvatsku. Zbog toga se možemo zahvaliti svim pripadnicima 153. brigade, svima koji su dali svoje živote i koji su ranjeni.

Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić prisjetio se kako je rat 1991. godine iznenadio sve stanovnike Pokupskog, ali da su svi stali u obranu svoje Domovine. – Mnogi su poginuli i dali svoje živote. Nikome nije trebao taj rat. Nažalost, svaka naša generacija naše povijesti prošla je kroz rat. Nadam se da vi nećete osjetiti grozotu rata i da ćete uživati u dobrobiti naše domovine koja je stavljena vama na raspolaganje.

Predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske – Velika Gorica Ivan Zagorac ponosan je što Udruga surađuje s osnovnim školama već desetak godina.

– Na ovome mjestu se u studenom 1991. godine branio ovaj naš kraj i desna obala rijeke Kupe. Želimo da mladi naraštaji i mlade generacije znaju kako se branila Hrvatska i da se to ne zaboravi. Hvala svima koji pomažu da se hrvatski branitelji osjećaju bolje i udobnije.

Kroz 153. brigadu HV-Velika Gorica prošlo je 5 689 branitelja. Poginula su 72, a ranjena su 452 pripadnika. Borili su se na svim ratištima, od Županje do Dubrovnika, a odlazili su i na ratišta u Bosnu i Hercegovinu.

brigada1brigada2brigada3brigada4