Grad Velika Gorica

Vijesti

Radionice ilustracije u Muzeju Turopolja tijekom Dječjeg tjedna oduševile učenike velikogoričkih osnovnih škola

DSC_0838Radost stvaranja, čitanje i priče u slikama bile su osnovne smjernice ovog projekta. Pozvali smo u goste ilustratora Dominika Vukovića, pridružile su nam se i knjižničarke iz gradske knjižice koje su pročitale dvije priče Plavi žabac i priču o Mogutu. I radionica je mogla početi. Nije nedostajalo ni dječjih osmjeha ni radoznalih pogleda.

U svijet likovnih umjetnosti, ilustracija i crtanja murala uveo nas je gostujući umjetnik.
Uvod u radionicu započeli smo razgledavanjem jednog nama vrlo posebnog murala. Umjetnici Hana Tintor i Dominik Vuković nacrtali su, na zidu stare općine iza zgrade Muzeja, mural posvećen legendi o Mogutu. O prvotnoj ideji, razradi i samom crtanju djeca su mogla saznati od autora. Pitanja je bilo na pretek… i na sve ih je autor uspio odgovoriti na obostrano zadovoljstvo.
Radionica je krenula dalje…
U Muzeju Turopolja djeca su pogledala i izložbu grafičko-pjesničke mape Ljudi su glazbala. Saznali su kako su nastali crteži, kojim se grafičkim tehnikama autor služio u pripremi mape… upoznali su se s alatima za izradu linoreza, načinom kako nastaju grafički otisci na papiru i sl.
Nakon razgovora i pročitanih priča, djeca su uz vodstvo umjetnika krenuli u svijet ilustracije.
Mogli su izabrati najdojmljiviju scenu iz priče i dati joj slikovni prikaz ili nacrtati glavni lik, istaknuti njegova obilježja koja su navedena kao opis lika iz priče.
Naravno, uz malo mašte i poticaja, iz papira su se budili razni Moguti, plave i zelene žabe različitih obličja. Crtali smo svi, pastelama u boji, uz zvuke glazbe…bio je to prizor za pamćenje.

Na kraju radionice, nastali radovi, sve su nas oduševili. Imat ćete ih prilike sve vidjeti na izložbi u područnoj knjižnici Galženica na trgu Stjepana Radića

Dragica Dada Modrić
kustosica i muzejska pedagoginja

DSC_0610