Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi projekt za učenike – 'Ponosno recikliram'

ekoregijaEkoregija Velika Gorica pokrenula je pilot projekt edukacije osnovnoškolaca za dvije velikogoričke škole. U projektu će sudjelovati oko 60 učenika trećih i četvrtih razreda O.Š. Eugena Kvaternika i O.Š. Jurja Habdelića.

Projekt će se provesti krajem listopada, a cilj je educirati najmlađe građane o važnosti recikliranja, održivog gospodarenja otpadom i zaštiti prirode. Stručnjaci s Veleučilišta Velika Gorica pojasnit će važnost odvajanja otpada, dok će predstavnici VG Čistoće pokazati kako ti procesi izgledaju na terenu.

Nositelj projekta je VG Čistoća, partner je Ekoregija Velika Gorica, a suradnici su Veleučilište Velika Gorica i Grad Velika Gorica.

– Kao nositelj projekta želimo pokazati da u srži poslovanja njegujemo koncept održivog razvoja i upravljanja resursima. Znamo da je edukacija javnosti o pametnom, ekonomičnom i ekološki prihvatljivom postupanju s otpadom nezaobilazna ako želimo imati održiv sustav. S educiranjem treba započeti što ranije, jer će jednog dana i ta djeca postati korisnici usluga VG Čistoće – poručili su iz VG Čistoće.

I Veleučilište Velika Gorica aktivno je na području zaštite okoliša, gdje kroz vlastite studijske programa i Eko školu stvaraju generacije studenata koji sudjeluju aktivno u projektima i predavanjima vezanim za otpad.

– Otpad nastaje svim našim aktivnostima, a kako ćemo s njim postupati uvelike ovisi o nama samima. Stoga je jako važno imati na umu da u otpadu postoje i vrijedne sirovine te da se recikliranjem štede prirodni resursi, voda i energija te stvara društvo za neko bolje sutra – stav je doc.dr.sc. Sanje Kalambure, voditeljice Eko škole Veleučilišta Velika Gorica.

Svi projektni partneri se nadaju da će kontinuitetom djelovanja i provođenjem raznih aktivnosti uspjeti u ostvarenju vizije održivog postupanja s otpadom, te ispunjenju zajedničkih ciljeva o prenošenju ljubavi prema okolišu i na najmlađe stanovnike lokalne zajednice. Ako projekt izazove pozitivne reakcije učenika, projekt se planira proširiti i na ostale velikogoričke škole.