- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Razlike ne smiju biti prepreka u obrazovanju

Posted By Gorica.hr On 08.06.2017. @ 17:40 In Vijesti | Comments Disabled

svako1 [1]Uspješno je završen još jedan Eu Projekt ”Svako dijete ima pravo na obrazovanje”. U Velikoj Gorici počeo se provoditi prije tri godine kako bi sva djeca, unatoč različitim potrebama, mogla pohađati nastavne programe u školi. Za to su im u nastavi trebali asistenti. Vrijedni tim okupljen oko Arijane Mataga Tintor, upravo im je to omogućio. Početkom školske godine 2016./2017. 69-ero djece trebalo je asistenta u nastavi. Putem ovog projekta osiguran je 51 asistent za 52 učenika, dok je sredstva za asistente za 12 učenika osigurao Grad Velika Gorica. Vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna, od čega je 1,9 milijuna kuna bespovratno.

– Malo je poznato da smo mi oni koji 2,4 milijuna kuna vučemo svake godine iz europskih fondova upravo za djecu koja imaju poteškoće u razvoju kako bi bili ravnopravna, kako bi imala jednake šanse za uspjeh. Tendencija europskih fondova je da svake godine daju manje sredstava i prebacuju to na jedinice lokalne i regionalne samouprave tako da mi kao Grad svake godine preuzimamo sve više te djece na naš gradski proračun jer ako u njih nećemo ulagati, u što ćemo – rekao je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Svake godine na završnoj Konferenciji projekta ističe se koliko je važno da zaista svako dijete ima pravo na obrazovanje. Tako je bilo i danas u Osnovnoj školi Šćitarjevo. U cijeli proces uključuju se svi, učenici s posebnim potrebama, njihovi asistenti, drugi učitelji, roditelji i naravno prijatelji iz razreda i škole.

Katarina Mačinković učenica je 7. a razreda Osnovne škole Šćitarjevo. Ide u razred s Florijanom koji ima asistenta. Svi učenici tome su se prilagodili i uvijek si međusobno pomažu kako se nitko ne bi osjećao isključenim. Katarina je svima poslala važnu poruku koju je i sama naučila. – Bez obzira kakvi smo kao osobe i kakvih problema imamo, imamo pravo na obrazovanje, a odrasli su tu da nam to omoguće.

Florijan je do sada promijenio čak šest asistenata. U ime svih učenika izrazio je želju da djeca s posebnim potrebama imaju stalnog asistenta do kraja svog školovanja. – Djetetu se teško priviknuti na novog asistenta i rastati se od njega jer taman se priviknuo na jednog i onda dođe drugi. Ja smatram da to nije u redu prema djetetu.

Tome teži i cijeli tim koji radi na ovom projektu. – I mi bismo to željeli. No imamo slučajeva da pet, šest godina jedan asistent ima jednog učenika i to nastojimo podržavati, no život je dinamičan, ljudi odlaze na novi posao, na porodiljni što nas isto veseli, pa su zamjene i promjene dio svakodnevnog života, na to nažalost ne možemo utjecati. Ono što je bitno da se projekt nesmetano odvija i da kada se dogodi da neki pomoćnik ode ili se pojavi dijete s potrebom jako brzo reagiramo – rekla nam je Arijana Mataga Tintor, voditeljica projektnog tima.

Alen Konjević je drugu godinu asistent u nastavi. Prošle godine na novi životni put ispratio je osmaša, a ove je godine ponovno učio gradivo za šesti razred.

– Ovo je jedan proces koji nam pomaže da savladavamo gradivo i da učenicima lakše pomažemo. Prateći samo gradivo i nama je lakše se snaći pogotovo kod ponavljanja gradiva koja su obrađena u prethodnom razredu. Tu je dobro da postoji kontinuitet u suradnji između učenika i pomoćnika u nastavi jer lakše savladava gradivo. Učenik kada navikne na tehnike rada pojedinog pomoćnika, lakše prihvaća novo znanje i vjerujem da lakše napreduje u ovladavanju onim znanjima koja treba usvojiti u pojedinom razredu – rekao je Konjević.

Na Konferenciji je prikazan i jednominutni spot redateljice Romane Rožić koji pokazuje koliko su asistenti naučili o životu od svojih učenika.

Nova školska godina brzo će doći, zato je u timu sva dokumentacija već spremna, čeka se samo objavljivanje novog natječaja.

svako2 [2]svako3 [3]svako4 [4]svako5 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2017/06/razlike-ne-smiju-biti-prepreka-u-obrazovanju/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/svako11.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/svako2.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/svako3.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/svako4.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/svako5.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal