- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Velika Gorica od danas ima sustav javnih bicikala

Posted By Gorica.hr On 16.05.2017. @ 06:53 In Vijesti | Comments Disabled

IMG_1716 [1]Sustav javnih bicikala od danas je dostupan i građanima Velike Gorice. Desetak bicikala, među kojima su klasični gradski i električni bicikli, nalazi se na dvije lokacije u gradu na Trgu kralja Tomislava te kod VG Goričanke, a građani će ih prvih 15 dana moći koristiti besplatno.

Od polazišta do odredišta Velikogoričani od danas mogu i javnim biciklom. U našem su gradu otvorene dvije stanice “Nextbike” servisa putem kojeg je građanima dostupno desetak bicikala. Velika Gorica se tako pridružila mreži od 10 “nextbike” gradova Hrvatske kroz projekt koji će omogućiti građanima brže obavljanje poslova, doprinijet će prometnoj sigurnosti u gradu, smanjenju emisije CO2, smanjenju buke i gužve u prometu te razvoju biciklizma na području našeg grada i okolnih naselja. Investitori projekta su Grad Velika Gorica, Turistička zajednica GVG i VG Komunalac d.o.o.

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik za samo 79 kuna godišnje članarine nextbike bicikle može koristiti u više od 120 gradova u svijetu.
- Potrebno je samo registrirati se na terminalu gdje pišu upute. Može se i putem interneta. Plaćanje je omogućeno kreditnom ili debitnom karticom, a isto tako uveli smo i plaćanje putem sms-a trenutno za vip i t-mobile korisnike – objasnio je direktor tvrtke Sustav javnih bicikala Krešimir Dvorski.

Vožnja biciklom prvih 30 minuta je besplatna nakon čega svaki novi sat plaća 8 kuna. Ako vožnja potraje dulje od 5 sati do maksimalno 24 sata naplatit će se iznos od 79 kuna.
-Time želimo stimulirati ljude da što više dana bicikli budu dostupni svima. Jer ako bi ljudi zadržavali bicikl za sebe to ne bi više bio sustav javnih bicikala – objasnio je Dvorski dodavši kako je prvih 15 dana za sve u Velikoj Gorici iznajmljivanje bicikla besplatno.

Uskoro još više bicikala i staza

Sve prednosti sustava javnih bicikala istaknute su danas prilikom otvorenja stanice kod VG Goričanke kada su bicikle isprobali gradonačelnik Dražen Barišić, njegovi zamjenici i prisutni građani.
-Velika Gorica je jedan od najbiciklističkijih gradova u Hrvatskoj. Ima mrežu biciklističkih staza “on road” i “of road” pa samim time ima i jako puno potrebe biciklista i želje za bicikliranjem – rekao je gradonačelnik Barišić istaknuvši veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta.

Najavio je i postupno otvaranje dodatnih stanica s biciklima, uređenje biciklističkih staza i prometnih pravaca s obzirom na potrebe građana.
-Sustav ćemo nadopuniti već ove godine s više točaka i više bicikala. Moramo napraviti analizu iz kojih smjerova, koridora i pravaca je sugrađanima to najpotrebnije. Sljedeći korak je povezivanje željezničke stanice i centra, a potom sjevera grada i igrališta sa sportskim terenima – kazao je gradonačelnik.

Do Zagreba Vlakom i biciklom

Osim u ovom urbanom dijelu grada sustav javnih bicikala trebao bi doprinijeti i razvoju turizma i rekreacije u ruralnim predjelima. Barišić je istaknuo da se radi na uređenju biciklističkih staza prema Vukomeričkim Goricama i prema Posavini koje bi već u sljedećoj sezoni trebale biti dostupne.
Sustav javnih bicikala omogućuje i integrirani javni prijevoz kombinacijom vlaka (HŽ) i bicikala čiji korisnici uživaju čak 150 minuta besplatne vožnje svaki dan.
Javne bicikle u Velikoj Gorici podržala je i pjevačica Ivana Banfić koja je i sama isprobala bicikl.
-Super je ne moraš puno “gaziti”, što brže vrtiš pedale motor brže ide, do Sljemena si začas! Brže nego autom. Volim voziti bicikl i svakako ću koristiti sustav. Svima bih preporučila da se voze biciklima – rekla nam je Ivana.

Do srpnja ove godine nextbike pokreće sustave javnih bicikala u 5 novih gradova čime će Hrvatska s ukupno 15 gradova i općina postati treća zemlja po broju nextbike gradova u Europi, s više od 20.000 registriranih korisnika.
Uskoro i “Smart kartica”
Razvoj Velike Gorice kao “Pametnog Grada” odrazit će se i uvođenjem Smart kartica koja bi trebala uskoro biti dostupna građanima, najavio je danas gradonačelnik Barišić. Riječ je o kartici koja će povezivati mnoge gradske usluge poput plaćanja komunalnih računa, gradskih usluga, knjižnice, ulaznica za utakmice i predstave, kupanja na bazenu pa i korištenja javnih bicikala.

IMG_1693 [2]IMG_1708 [3]IMG_1735 [4]IMG_1745 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2017/05/velika-gorica-od-danas-ima-sustav-javnih-bicikala/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_1716.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_1693.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_1708.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_1735.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_1745.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal