- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

U Mraclinu otvoren Park Tomislava Hrkovca

Posted By Gorica.hr On 13.05.2017. @ 06:21 In Vijesti | Comments Disabled

mraclin1 [1]Toplo i dostojanstveno. Tako su brojni nazočni na otvorenju novoimenovanog Parka Tomislava Hrkovca doživjeli ovu komemorativnu priredbu posvećenu mraclinskom heroju i njegovoj uspomeni.

Obitelj, prijatelji, suborci, mještani… svi su se još jednom okupili oko novouređene Tomislavove biste u centru sela da bi kroz ovaj simbolički čin odali počast mladiću koji je na oltar Domovine položio najveći dar. U nazočnosti gradske uprave predvođene gradonačelnikom Draženom Barišićem, kroz program što ga je diskretno moderirao g. Zdenko Sovina, svoga brata Tomislava najprije se prisjetila sestra Žaklina Hrkovec, predsjednica Udruge veterana Domovinskog rata “Tomislav Hrkovec”, ujedno inicijatora ove svečanosti.

– Nakon očeve smrti bio je prisiljen odrasti preko noći – naglasila je u emotivnom govoru – a kao Hrvat nije mogao zamisliti da se obrana Domovine odvija bez njega.

Okupljenima su potom pročitana sjećanja Kreše Hubaka, zapovjednika naoružanih odreda Narodne zaštite, u kojem je istaknuo hrabar i požrtvovan Tomislavov čin sa samoga početka rata kad se raspoloživa mehanizacija iz Mraclina stavila u službu zaprečavanja proboja iz Bunske vojarne. “Bio je Čovjek, s velikim početnim slovom” – zaključuje Hubak. Bojnik dr. sc. Miroslav Drljača, Tomislavov zapovjednik iz 153. brigade, evocirao je uspomenu na njegov dragovoljački čin prilikom izvlačenja ranjenih i pobijenih suboraca iz 102. brigade na Kupi.
– Tomislav je dao svoj život da bi spasio život hrvatskog vojnika kojeg nije ni poznavao – naglasio je Drljača.

U umjetničkom dijelu programa uz članove Dučeca – žensku vokalnu skupinu i tamburaški sastav – sudjelovali su i zagrebački umjetnici, glazbenica Tereza Gabrić, članica Zbora HRT-a, te Adam Končić, glumac, pjevač i ravnatelj kazališta Komedija. Pri završetku ove svečanosti vijence uz Tomislavovu bistu položili su predstavnici obitelji, Mjesnog odbora, Grada, UVDR-e Tomislav Hrkovec i političkih stranaka, a potom su majka mraclinskog junaka Ljubica i njegova nećakinja Barbara otkrile ploču s novim imenom parka u središtu Mraclina. Nakon što je naš kapelan vlč. Marko Čolak blagoslovio park i cijeli skup, zahvalu obitelji Hrkovec pročitao je Zdenko Sovina.

Nazočni su još dugo na prigodnom domijenku ostali okupljeni uz članove obitelji, kojima je toplo jučerašnje predvečerje, nema nikakve sumnje, izazvalo posebne i vrlo snažne osjećaje. U razgovorima što su se vodili među Tomislavovim suborcima prevladalo je mišljenje da osnovna poruka današnjeg dogđaja mora biti upućena onima koji jedva da su i sudjelovali u svečanosti – onim najmanjima koji su se za to vrijeme bezbrižno njihali na novim ljuljačkama u Tomislavovom parku. Tu će djecu u njihovom odrastanju Tomislavova bista, i ime toga lijepog parka, stalno podsjećati na ono što je bojnik Drljača istaknuo na početku i završetku svoga obraćanja: Sloboda nije poklon.

Ratko Cvetnić / Mraclin.hr
mraclin2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2017/05/u-mraclinu-otvoren-park-tomislava-hrkovca/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/mraclin15.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/mraclin25.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal