Grad Velika Gorica

Vijesti

Prvi 'Air VG' potvrdio Veliku Goricu kao grad zrakoplovstva

air1Velika Gorica jučer je bila zrakoplovno središte Hrvatske. Kod Zrakoplovno-tehničkog centra održan je prvi “AIRVG 2017 – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici”.

Vrata svojih hangara ZTC je prvi put otvorio posjetiteljima. Na izložbi zrakoplova, takozvanom static displayu, posjetitelji su razgledali vojne i civilne zrakoplove – MIG-21, kanader, Air Tractor, helikopter Mi-8, a imali su priliku vidjeti i ”Osvetnik Dubrovnika” – legendarni MiG-21 kojim je ratni vojni pilot Ivan Selak 15. svibnja 1992. godine prebjegao iz JNA u Hrvatsku.

Najatraktivniji je bio letački program u kojem su sudjelovali MiG-2, zatim Akro grupa ”Krila Oluje” te helikopter Zrakoplovne jedinice Specijalne jedinice MUP-a i helikopter HRZ-a, ali i velik broj civilnih zrakoplova.

– Mi smo definitivno grad zrakoplovstva. Sve ovo što se danas moglo vidjeti, osim Krila Oluje koja bez problema mogu biti ovdje kod nas u ZTC-u, sve je to naša domaća proizvodnja. Svi ti ljudi se mogu ovdje obrazovati. Svi avioni koji su danas ovdje prizemljeni ovdje se servisiraju, opremaju, uređuju i to rade naši ljudi, Goričani. Avioni su dio naših života, svuda su oko nas, i zato smo grad zrakoplovstva i s ovim potencijalom imat ćemo i ubuduće mnogo lijepih projekata – rekao je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

U izlagačkom dijelu programa predstavili su se potpisnici Povelje prijateljstva ”Grada zrakoplovstva” – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Međunarodna zračna luka Zagreb, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica, Croatia Airlines, Trade Air, Zrakoplovno-tehnička škola ”Rudolf Perešin”, Veleučilište Velika Gorica, Aeroklub Velika Gorica, Grad Velika Gorica i Turistička zajednica Velike Gorice, te izlagači Hrvatsko zrakoplovno nastavno središte, SAAB, ECOS pilot School, Aviteh, Pan Aero servisi, Albatros pilotska škola, Aeroklub Zagreb, Zrakoplovni klub Plavi i drugi.

– Ima prostora za napredak, mi smo danas nešto i naučili i posebno nas veseli što su svi unutar naše Povelje bili izrazito otvoreni za dijalog, potporu ovom događanju od ZTC-a, HRZ-a i svih koji su ovdje danas s nama vidimo da imamo potencijal za razvijanje ove priče – rekao je Juraj Odrčić, glasnogovornik manifestacije “AIRVG 2017 – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici” te je najavio da će sljedeće godine održati AIRVG2018.

– Ovo što se danas događa u Velikoj Gorici na temu zrakoplovstva je samo logični nastavak na sve ono što mi ovdje imamo više od nekoliko desetljeća. Ono što smo danas ovdje pokazali – naša struka, tehnologija, mehanika, ljudi, obrazovanje – trenira više od pola stoljeća – zaključio je gradonačelnik Barišić.

air2air3air4air5