Grad Velika Gorica

Vijesti

Opremljena kardiološka ambulanta u Domu zdravlja

kardio1Uz Dom zdravlja Velika Gorica dobila je i novouređenu kardiološku ambulantu koju su zajedno opremili Grad Velika Gorica, Dom zdravlja Zagrebačke županije i Večernji list u projektu “Ordinacija iz bajke”.

Vrijednost investicije iznosi oko 1,2 milijuna kuna. Dom zdravlja Zagrebačke županije financirao je građevinske radove, Grad Velika Gorica iz svog je proračuna osigurao 400 tisuća kuna za kupnju nužnih medicinskih uređaja, a Večernji list s partnerima, tvrtkom Primat RD, HEP-om i UNIQA osiguranjem, osigurao je potrebni namještaj.

-Goričani ovime dobivaju dostupnost prijeko potrebnih medicinskih usluga jer smo veliki grad s pripadajućim općinama i svi stanovnici koji zato imaju potrebu neće morati u Zagreb na pregled već će to obavljati u Gorici. Cilj nam je napraviti jedan medicinski centar ovdje u Domu zdravlja gdje bi bilo još više ovakvih usluga, a kako su kardiološki problemi najčešći u suradnji sa Zagrebačkom županijom, Večernjim listom i njihovim partnerima zajedno smo napravili kvalitetan projekt-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom obilaska novouređene ordinacije.

U Zagrebačkoj županiji najčešći uzrok smrti su upravo kardiološki problemi, visoki tlak i sve što zbog njega dolazi, druge bolesti srca i krvnih žila. Spasi li se na vrijeme barem jedan ljudski život, kaže dr.Zagorac, to je vrijednije od sve opreme koja je stigla u novu ambulantu.

-Tu je ultrazvuk srca, najvažniji aparat kojeg imamo u kardiološkoj ambulanti i za kojeg na pregled pacijenti čekaju i nekoliko mjeseci. Ovime smo se približili i pacijentima iz Velike Gorice, ali i iz Općina Kravarsko Pokupsko i Orle jer nije lako građanima na pregled putovati u Zagreb i penjati se na Rebro ili naručivati se i čekati satima. Mislim da je ovo jedan veliki iskorak i dobar potez. Tu je i ergometrija, test opterećenja, kad se EKG snima pod opterećenjem, tako se vidi ima li određenih promjena u radu srca koje bi zahtijevale daljnju obradu. Ovdje se može puno toga otkriti i postaviti dijagnoza za daljnju kardiološku obradu- rekao je ravnatelj Doma zdravlja Velika Gorica, dr. Stjepan Zagorac.

U kardiološkoj ambulanti radit će jedan specijalist, postoji mogućnost da će dolaziti kardiolog iz KB Sestara milosrdnica u Zagrebu koji bi radio nekoliko tri dana u tjednu, pa još uvijek ima prostora da u preostale dane u ambulantu dođe endokrinolog što će se sigurnije znati uskoro.

Pri obilasku ambulante sudjelovali su i predstavnici Večernjeg lista i njihovi partneri kojima su tom prigodom uručene zahvalnice za sudjelovanje na projektu.

-Ordinacija iz bajke je projekt Večernjeg lista koja traje nekoliko godina, ideja je da sa partnerima izaberemo ustanovu važnu za zdravlje ili razvoj djece i učinimo ugodnom za oko i za boravak. Ovo je treća akcija u Velikoj Gorici, a cilj svih akcija je poboljšanje kvalitete življenja kako bi na neki način svojoj publici vratili to što nas već više od 57 godina prate i čitaju. Ordinacije iz bajke ne bi bilo da nema odgovornih tvrtki koje se uključuju u ove projekte u Hrvatskoj, HEP i Uniqua koji nas cijelo vrijeme prate i zahvaljujem njima i gradonačelniku što je prepoznao ovu akciju-poručio je Dražen Klarić iz Večernjeg lista.

kardio2kardio3kardio4kardio5