Grad Velika Gorica

Vijesti

Novih 20 goričkih zgrada ide u energetsku obnovu

IMG_2507Od ukupno 20 stambenih zgrada koje su prošle na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva graditeljstva za energetsku obnovu, šesnaest ih je prijavilo Gradsko stambeno gospodarstvo, a Rješenja je prijaviteljima uručio osobno ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

-Čestitam prije svega suvlasnicima, a onda i gradonačelniku Draženu Barišiću i direktoru GSG-a Tomislavu Landeki na ovako uspješnom projektu. U cijeloj Zagrebačkoj županiji prijavljeno je ukupno 28 zgrada, a od toga je 20 s područja Velike Gorice. Inače,ovaj projekt koji obuhvaća obnovu stambenih zgrada i odgojno obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, ukupne je vrijednosti 1,7 milijardi kuna i obuhvaća više od 1000 gradilišta – izjavio je ministar Kuščević.

Energetska obnova zgrada podrazumijeva povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, izolaciju krova i zamjenu vanjske stolarije. To omogućuje bolju energetsku izolaciju i apsorpciju energije, odnosno, hladniji dom ljeti, a topliji zimi.

-Grad Velika Gorica zajedno s Gradskim stambenim gospodarstvom Velika Gorica nastavlja provoditi projekt energetske obnove s ciljem ostvarivanja dodatnih ušteda, ali i energetske isplativosti. Na dosada obnovljenim zgradama pokazala se ušteda u grijanju i do 50 posto, pa s projektom nastavljamo i dalje, a paralelno s time radimo i na projektu izgradnje toplovoda Zagreb – Velika Gorica koji će omogućiti centralni sustav grijanja i donijeti konačno pojeftinjenje našim sugrađanima – izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Na ovom natječaju Grad Velika Gorica je kandidirao 16 stambenih zgrada i za svih 16 su dobivena bespovratna sredstva u iznosu od 60% u iznosu od 34.762.815,45 kuna, što čini ukupnu investiciju za obnovu u iznosu 61 milijun kuna u narednih 18 mjeseci.

-U području brige i održavanja stambenih zgrada Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica d.o.o. još jednom se potvrdilo kao partner Grada i stanara u ostvarivanju sredstava i provođenju samih radova, a Grad Velika Gorica kao jedan od najuspješnijih gradova u Republici Hrvatskoj u ostvarivanju sredstava u nominiranim projektima – zaključio je direktor GSG-a Tomislav Landeka.

Ministar Kuščević svoj boravak u Velikoj Gorici završio je obilaskom radova na novom dječjem vrtiću u Cvjetnom naselju i na gradskom bazenu.

-U ovom kratkom boravku u Velikoj Gorici vidio sam više gradilišta nego u nekim većim gradovima u Hrvatskoj. Čestitam gradskoj upravi i gradonačelniku na dobrom poslu koji rade –zaključio je ministar Kuščević.

IMG_2500IMG_2516IMG_2536IMG_2548