Grad Velika Gorica

Vijesti

Ministrica pohvalila angažman kulturnih udruga i ustanova Grada

IMG_1211Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jutros je posjetila Veliku Goricu gdje je održala sastanak s gradonačelnikom Draženom Barišićem, predstavnicima Grada i predstavnicima kulturnih udruga i ustanova Grada Velike Gorice kako bi zajednički odredili prioritete u kulturi za naredno razdoblje.

Ministricu je u Muzeju Turopolja dočekao gradonačelnik Dražen Barišić, sa svojim suradnicima Krešimirom Ačkarom, Ervinom Kolarcem, Zvonkom Kunićem, ravnateljicom Muzeja Turopolja Margaretom Biškupić i suradnicima iz kulturnog života grada. Nakon kraćeg obilaska postava Muzeja Turopolja uslijedio je sastanak koji se održao u VIP salonu Pučkog otvorenog učilišta.

Depo za Muzej Turopolja, proširenje Knjižnice, ulaganje u tradicijsku baštinu…

-Upoznali smo ministricu s aktivnostima koje su aktualne u području kulture u Velikoj Gorici. Naš grad kao jedan od propulzivnijih gradova ne zaostaje na tom području i to je područje na kojem želimo i dalje napredovati u budućnosti uz podršku ministrice koja je pokazala dobro poznavanje naših prilika. Vjerujemo da ćemo dobiti podršku da s Ministarstvom i Županijom i sredstvima iz EU napravimo kapitalne projekte posebno u tradicijskom graditeljstvu koje je bogato kod na. Želimo pojačati djelatnost POU VG-a i naše knjižnice kojoj ćemo proširiti kapacitete će krajem godine kada će krenuti rekonstrukcija Doma kulture Galženica, a time i proširenje knjižnice-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić nakon sastanka kojem su prisustvovali ravnateljice Gradske knjižnice, Muzeja Turopolja, Pučkog otvorenog učilišta, predstavnici Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada i župan Plemenite opčine turopoljske čije projekte opremanja Turopoljskog banderija i manifestacije Turopoljskog Jurjeva prati Ministarstvo kulture.

Uz spomenute aktivnosti gradonačelnik je dodao kako će jedna od sljedećih aktivnosti biti i poboljšanje rada Muzeja Turopolja kroz gradnju odgovarajućeg depoa te nastavak suradnje s kulturnim društvima kroz koje se Velika Gorica sve više afirmira.

- I u budućim proračunima kultura će naći svoje mjesto i nadamo se dobroj suradnji s Ministarstvom kulture kao i do sada- zaključio je gradonačelnik. Sama ministrica Obuljen-Koržinek potvrdila je gradonačelnikove riječi pohvalivši angažman ustanova i udruga da svojim programima privlače raznovrsnu publiku.

-Konkretno smo razgovarali danas o nizu projekata, Ministarstvo kulture ulaže preko milijun kuna samo u Grad Veliku Goricu. Istaknula bih iznimni angažman ustanova i udruga koje uz pomoć Grada, i jednim dijelom Ministarstva kulture, na angažmanu privlačenja publike, od Knjižnice čiji je član svaki sedmi stanovnik Velike Gorice, Scene Gorica koja uz gostovanja koja dovodi i predstave koje sama izvodi gostuje i sa svojim djelima diljem Hrvatske, javljaju se ovdje novi festivali, Muzej koji je posjećen s obzirom na prostore koje ima, i iz današnjeg razgovora smo definirali ključne prioritete za naredno razdoblje. U svakom slučaju bih pohvalila odnos Grada prema ustanovama u kulturi je upravo je to ono što grad čini gradom-izjavila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

IMG_1250