Grad Velika Gorica

Obavijesti

Kante za odvojeno sakupljanje otpada u novih 3200 domaćinstava

vgcistocaVG Čistoća d.o.o. je započela s provedbom Pilot projekta koji ima za svrhu testiranje organizacije sustava odvojenog prikupljanja otpada i smanjenje količina miješanog komunalnog otpada kojeg se trajno odlaže na odlagalištu otpada.

Cilj pilot projekta je povećati ukupne količine odvojeno prikupljenog otpada na razinu utvrđenu Strategijom gospodarenja otpadom prema kojem bi količine odvojeno prikupljenog otpada do 2020. godine trebale doseći razinu od 50 % ukupne količine proizvedenog otpada.

U prvoj fazi pilot projekta implementacija sustava od vrata do vrata obuhvatila je 6.600 korisnika usluga u stambenim zgradama, a u ovoj drugoj fazi posude za odvojeno prikupljanje otpada dobit će se 3.200 korisnika usluga (obiteljske kuće). Ukupno je u obje faze obuhvaćeno nešto manje od 10 000 korisnika odnosno oko 50 %.

Nove kante – žute i plave, ostaju i zelene

Građani će dobiti žute posude, u koje se zajedno odlažu plastična ambalaža i limenke (PET i MET), te plave posude za papir. U ovoj fazi obuhvaćene su gradske četvrti Braća Radić, Hrvatski Velikani, Miljenko Granić, Vladimir Nazor i dio gradske četvrti Stari Grad, koje imaju dinamiku odvoza komunalnog otpada dva puta tjedno. Pražnjenje ovih posuda obavljati će se prema rasporedu o kojem će korisnici biti naknadno obaviješteni.

- U vremenu provođenja pilot projekta prikupljat će se podaci o količinama i kvaliteti odvojeno prikupljenog otpada te izvršiti analiza prikupljenih podataka koji će onda poslužiti kao temelj izrade operativnog plana za uvođenje novog sustava odvojenog prikupljanja otpada za cijelo područje Grada Velike Gorice. Također će se izvršiti analiza investicijskih i operativnih troškova novog sustava te kalkulacija ostvarenih ušteda – poručuju iz VG Čistoće.

U ovoj fazi Pilot projekta ne planira se izmicati posude za miješani komunalni otpad (zelene) jer se ovim projektom još uvijek ne uvodi odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada te će se miješani komunalni otpad i dalje odvoziti u dosadašnjem režimu. Usporedno s podjelom posuda za odvojeno prikupljanje otpada nastavlja se i podjela kompostera svim zainteresiranim korisnicima usluga – vlasnicima obiteljskih kuća kako u gradskim četvrtima tako i u okolnim naseljima Grada Velika Gorica.