Grad Velika Gorica

Vijesti

Kamen temeljac za novo srce Hrvatske pošte

IMG_1822Hrvatska pošta danas je započela s dugo najavljivanim projektom gradnje novog logističko-sortirnog centra u Velikoj Gorici, investicije koja će u svojoj završnici vrijediti 345 milijuna kuna te na jednom mjestu, na 38 tisuća četvornih metara, smjestiti postojeću logistiku koja djeluje na više lokacija u Zagrebu.

Vrijednost ugovorenih radova koji započinju u svojoj prvoj fazi iznosi 155 milijuna kuna, trajat će 18 mjeseci, a gradi se sortirnica, visoko regalno skladište, podatkovni centar, dio upravne zgrade i prateći objekti, a o obimu projekta govori da već sada se gradi 540 parkirnih mjesta.

Brze obilaznice, autocesta, željeznički pravac i zračna luka odnosno izvrsna prometna povezanost bila je ključni element za gradnju ovog centra upravo u Velikoj Gorici.

- Ova lokacija je idealna, u blizini prometnih čvorišta, pogotovo ako uzmemo u obzir da u ovom trenutku funkcioniramo u samom strogom centru Zagreba, u Branimirovoj ulici, koja je praktički prometno logistička “noćna mora”. Nakon prve faze, u roku od dvije do tri godine, kreće gradnja administrativne zgrade kojom bi preselili upravljačke strukture u novu zgradu – kompletno Jurišićeva, Branimirova, Harambašićeva, administracija i uprava, prelazi u Veliku Goricu i ovdje će biti pravo srce logističkog sustava Hrvatske pošte – poručio je Ivan Čulo, predsjednik Društva Hrvatske pošte.
Kompletno ljudstvo koje radi u sortirnim procesima za godinu i pol dana umjesto u Zagrebu radit će u Velikoj Gorici, a unatoč tome što se automatizacijom rada smanjuje potreba za brojem radnika očekuje se da će uz sadašnji godišnji rast prometa od 30% biti zadržan isti broj radnika. Najmoderniji logistički centar u Hrvatskoj ovoj će kompaniji omogućiti proširenje poslovanja.

- Ovo je pozitivan gospodarski udar na naš grad koji će osim gospodarskog utjecaja imati i poslovni, zapošljavački i socijalni aspekt. Ovo je jedna od najvećih investicija, nakon autoceste i zračne luke imat ćemo i središnji centar Hrvatske pošte gdje će se kompletna pošta preseliti u Veliku Goricu što donosi više tisuća radnih mjesta – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Nakon postavljanja kamena temeljca kroz nekoliko dana parcela na prometnici prema nadvožnjaku Gradići postat će najveće gradilište u Velikoj Gorici.

IMG_1787IMG_1800IMG_1848