Grad Velika Gorica

Vijesti

Građani dobivaju posude za odvajanje otpada na kućnom pragu

kanteDjelatnici VG Čistoće, krenuli su i s podjelom plavih i žutih posuda (kanti) za odvojeno prikupljanje otpada. Ovime i praktično kreće druga faza pilot projekta “Organizacija sustava odvojenog prikupljanja otpada” odnosno odvajanje otpada na kućnom pragu. U plavo obojane posude odlaže se papir a u žute posude odlažu se plastična i metalna ambalaža.

U vremenu provođenja pilot projekta prikupljati će se podaci o količinama i kvaliteti odvojeno prikupljenog otpada te izvršiti analiza prikupljenih podataka koji će onda poslužiti kao temelj izrade operativnog plana za uvođenje novog sustava odvojenog prikupljanja otpada za cijelo područje Grada Velike Gorice.

Podsjetimo, u prvoj fazi projekta implementacija sustava od vrata do vrata obuhvatila je 6.600 korisnika usluga u stambenim zgradama. U ovoj fazi posude za odvojeno prikupljanje otpada dobiti će 3.200 korisnika usluga u obiteljskim kućama na području gradskih četvrti Braća Radić, Hrvatski Velikani, Miljenko Granić, Vladimir Nazor i dio gradske četvrti Stari Grad, koje imaju dinamiku odvoza komunalnog otpada dva puta tjedno. Ukupno je u obje faze obuhvaćeno gotovo 10 000 korisnika odnosno oko 50 %.

-Zadovoljan sam što nastavljamo razvijati našu ekološki osviještenu Veliku Goricu. Podsjećam kako smo sredstvima iz europskih fondova sagradili novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, a radit ćemo i manju pretovarnu stanicu i centar za ponovnu uporabu predmeta iz otpada – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić .
Pražnjenje ovih posuda obavljati će se prema rasporedu koji će građani dobiti zajedno s posudama kao i knjižicu s uputama što se sve može odlagati u pojedinu posudu.

U tijeku je i podjela besplatnih kompostera zainteresiranim građanima, čiji su zahtjevi zaprimljeni od prošlogodišnje podjele. Narednih će dana tristotinjak građana na kućnu adresu dobiti svoj besplatan komposter za kompostiranje biootpada u domaćinstvu.

Podsjetimo, prošle je godine podijeljeno 1200 kompostera koje su osigurali Grad Velika Gorica i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ove godine su Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija osigurali dodatnih 400 kompostera.
Akcija se nastavlja i dalje i još uvijek se zaprimaju zahtjevi za dodjelu besplatnog kompostera. Besplatni komposter mogu zatražiti svi građani vlasnici obiteljskih kuća i korisnici usluga VG Čistoće.