Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Barišić ugostio Dječje gradsko vijeće u Saboru

djecje1U ponedjeljak, 10. travnja 2017. članovi velikogoričkog Dječjeg gradskog vijeća posjetili su Pravobraniteljicu za djecu i Hrvatski sabor. U opuštenom druženju s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić i njenom savjetnicom Majom Flego, vijećnici su postavljali pitanja o specifičnostima posla pravobraniteljice, a posebno ih je zanimalo s kojima se problemima pravobraniteljica najčešće susreće u svome radu te kako rješava te probleme.

Pravobraniteljica ih je informirala o tome što poduzima kada sazna za kršenje prava djece i koje su njene mogućnosti djelovanja. Naglasila je važnost susreta s djecom jer se putem takvih susreta šire informacije o važnosti dječjih prava i ulozi pravobraniteljice. Predsjednica Dječjeg vijeća, Petra Barišić zahvalila je pravobraniteljici na gostoprimstvu i pozvala ju na Dječji tjedan u Veliku Goricu. Nakon razgovora, djeca su u Maloj kući dječjih prava razgledala izložbu likovnih radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost iz Rijeke, pod nazivom “Poznajem i poštujem dječja prava”.

Iz Ureda pravobraniteljice, djeca su se uputila u Hrvatski sabor gdje ih je dočekao gradonačelnik Dražen Barišić i pridružio im se u obilasku Sabora. Vijećnici su dobili informacije o ključnim povijesnim i društvenim trenucima Hrvatskoga sabora te su razgledali prostore u kojima se održavaju različita događanja iz političkog života. Najviše ih je zanimala sabornica te su postavljali pitanja o tome kako rade saborski zastupnici, gdje tko sjedi, kako funkcionira sustav glasovanja, i sl. Nekoliko vijećnika izrazilo je želju da i sami jednoga dana postanu saborski zastupnici.
Nakon protokolarnih susreta, vijećnici su se još neko vrijeme zadržali u Zagrebu uživajući u opuštenom druženju.

djecje2djecje3djecje4djecje5