Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad Velika Gorica prva po ulaganju u školstvo

IMG_0061Grad Velika Gorica za obrazovanje je izdvojio 39,58 posto proračuna, čime je višestruko nadmašio državno izdvajanje od 10,10 posto, ali i EU prosjek od 10,30 posto. To su službeni podaci za 2015. godinu, a isti trend nastavlja se i 2016., kao i ove 2017. godine.

- Odgoj i obrazovanje ključni su u našem radu i sigurno jedan od najvećih prioriteta. Konstantno radimo na infrastrukturi kako bi našoj djeci omogućili bolje uvjete predškolskog i školskog obrazovanja – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom današnjeg obilaska OŠ Jurja Habdelića.

U ovoj će se školi graditi kuhinja s blagavaonicom, za što je natječaj u tijeku, a radovi će biti završeni do početka školske godine. Podsjetimo da je ovo bila jedina škola bez mogućnosti toplog obroka za djecu. Inače, do sada je u obnovu i sanaciju školskih objekata na području grada izdvojeno 12 milijuna kuna. Uz izgradnju športske dvorane u Novom Čiču, sagrađen je dječji vrtić u Velikoj Mlaki, proširen je onaj u Pucekovićevoj ulici, a upravo se gradi vrtić u Svačićevoj koji će imati i tri odgojne skupine za djecu s posebnim potrebama. Završen je i projekt izgradnje vrtića u Selnici, a u tijeku je izrada projekta za gradnju vrtića u Maloj Buni.

Kad govorimo o ulaganju u školstvo ne smije se zaboraviti ni visoko obrazovanje. Tako je sagrađena nova zgrada Veleučilišta čime je proširen kapacitet i napravljen dodatni korak prema sveučilišnom gradu. Osim ulaganja u infrastrukturu, Grad veliku pažnju posvećuje programima.

- Mi smo uistinu grad prijatelj djece – uveli smo trećeg odgojitelja u vrtićke skupine, uveli smo programe: rano učenje stranog jezika, Montessori program, dramsko –scenski, sportski i program rada s darovitom djecom. Proveden je EU projekt DV Žirek – integracija djece s invaliditetom u redovni sustav, uveden je program potpore dadiljama i smanjena je cijena vrtića na 590 kuna – istaknuo je zamjenik Ervin Kolarec.

Važno je istaknuti da Grad ulaže i u stipendiranje učenika, što svojim primjerom potvrđuje i Karla Draženović, gradska stipendistica koja se svojim izumom proslavila u Americi. – Zahvalna sam Gradu koji me već drugu godinu stipendira i moram istaknuti zadovoljstvo obrazovnim sustavom – komentirala je Karla Draženović.

Osim stipendiranja učenika, uvedeni su i dodatni programi u osnovnoškolsko obrazovanje. Grad je omogućio besplatne udžbenike, a sljedeće školske godine bit će i radne bilježnice.
- Podsjetio bih i na uvođenje pomoćnika u nastavi za svako dijete kojem je to potrebno, prošireni su programi produženog boravka, sufinancira se prehrana učenicima slabijeg imovinskog statusa, uvedene su besplatne instrukcije i siguran izlazak za naše mlade pod nazivom Let’s go out- istaknuo je pročelnik za školstvo Krešimir Ačkar.

IMG_0051IMG_0067