Grad Velika Gorica

Iz medija

Do novog terminala i 'starim putem'

stariput2Zračna luka Franjo Tuđman od danas sve putničke operacije provodi na novom putničkom terminalu, udaljenom 2,5 km od pleškog terminala koji je preko 50 godina dočekivao i ispraćivao putnike iz cijeloga svijeta.

Novi putnički terminal donosi i nove putničke tokove, a oni se odražavaju i na cestovni promet koji se usmjerava na istočnu obilaznicu. Tako su i promijenjenje cestovne oznake koje informiraju kako je stari dio aerodroma sada “Cargo terminal” dok se do Zračne luke Franjo Tuđman dolazi istočnom obilaznicom. I u smjeru s novog terminala do Velike Gorice se usmjerava preko istočne obilaznice.


Bez kontrolnih punktova

Prevezli smo se jutros “starim putem” prema novom terminalu – i to Ulicom Rudolfa Fizira prema starom terminalu, dalje do zrakoplovne škole, kroz podvožnjak koji spaja stari i novi dio prostora aerodroma sve do novog terminala. Najbitnije, na putu nema “kontrolnih punktova”, odnosno promet je otvoren za sva vozila – privatna vozila, taksisti, shuttle prijevoz, pa i bus ZET-ove linije 290, svi se koriste ovom cestom. Zračna luka je angažirala dodatne ljude koji na glavnim raskrižjima pomažu putnicima kako doći do terminala.
Ovakvim prometnim kompromisom zračna luka je ostavila otvoren put za Goričane starom cestom, a sve ostale putnike “informira”, odnosno putokazima usmjerava, da koriste nove prometne pravce.

Prilaz s ulice Šandora Brešćanskog na Plesu, koji je zatvoren od vremena Domovinskog rata, i dalje je zatvoren, a čije je otvaranje najavljeno po izvođenju dodatnih prometnih mjera.
Podsjetimo, Grad Velika Gorica potpisao je s koncesionarom sporazum kojim su uređena prava služnosti prometnih puteva na području zračne luke.

Izvor: VG Danas