- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Stanari: ‘Imamo uštedu od 50 % na grijanju’

Posted By Gorica.hr On 08.02.2017. @ 15:04 In Vijesti | Comments Disabled

IMG_8810 [1]Energetskom obnovom vodotornja, stanari koji žive u toj zgradi, a prema riječima predstavnika stanara Petra Bratolića, ostvarili su uštede u grijanju od 50 posto. Upravo iz tog razloga,nastavlja se projekt energetske obnove zgrada. Gradsko stambeno gospodarstvo, nakon četiri obnovljene zgrade, upravo je predalo na natječaj projekte za još 16 zgrada. Tim povodom održana je danas i konferencija za novinare na kojoj je pohvalu Velikoj Gorici uputio i sam ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

- Od ukupno 27 zgrada na području cijele Zagrebačke županije, Velika Gorica je predala projekte za njih 20, od čega 16 kojima upravlja GSG. To je za svaku pohvali i čestitam i direktoru GSG-a i gradonačelniku koji su prepoznali važnost projekta i uključili se u njega – istaknuo je ministar Kuščević.

Na konferenciji je nazočio i direktor direktor Fonda za zaštitu okoliša Ljubomir Majdandžić napomenuvši da je nakon prikupljenih prijava određen rok od mjesec dana unutar kojeg će biti odabrani projekti, a Fond će energetsku obnovu sufinancirati sa 60% sredstava.

- U prošloj godini smo prijavili šest zgrada, četiri su završene i na dvije se još završavaju radovi. Ukupna vrijednost obavljenih radova iznosi 16.126.331,00 kuna, a važno je istaknuti da građani koji žive u tim zgradama već sada osjećaju uštede u potrošnji toplinske energije – izjavio je direktor Gradskog stambenog gospodarstva Tomislav Landeka..

Prijavom novih 16 zgrada obuhvaćeno je 1061 stambenih prostora, a ukupna investicija iznosi 54.033.880 kuna. Ovom energetskom obnovom, uključivo i do sada obnovljene zgrade u Velikoj Gorici bit će obuhvaćeno 25% višestambenih zgrada prihvatljivih za energetsku obnovu, što je znatno više od prosjeka predviđenog Nacionalnim planom. Najveća zgrada koja je aplicirana je zgrada u ulici Slavka Kolara 19-27, izgrađena 1978. godine, s ukupno 258 stanova i 3 poslovna prostora, ukupne korisne površine 13.551,78 m2, te ukupne vrijednosti investicije od 15.372.940,00 kuna.

- Zaključno mogu reći da smo našli način kako pomoći našim građanima. Iako ćemo i dalje nastaviti pregovore s HEP-om oko obračuna i smanjenja cijene grijanja u postojećim uvjetima, energetskom obnovom nastavljamo kako bismo problem riješili zauvijek. Ponosan sam što su ove mjere donijele rezultate, čemu svjedoče sami građani čiji su stanovi u obnovljenim zgradama- istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Ministar Kuščević najavio je i projekt obnove zgrada obrazovnih ustanova, za što Velika Gorica također ima pripremljene projekte za prijavu, a uskoro će se raspisati i natječaj za obnovu javnih zgrada te obiteljskih kuća.
- Čim se iznađe mogućnost na nivou države za sufinanciranje obiteljskih kuća, mi smo spremni. I u ovogodišnjem proračunu za tu namjenu imamo osigurana sredstva kako bismo, ukoliko bude raspisan natječaj, mogli sufinancirati takve projekte našim sugrađanima – zaključio je gradonačelnik.

IMG_8821 [2]IMG_8823 [3]IMG_8835 [4]IMG_8839 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2017/02/stanari-imamo-ustedu-od-50-na-grijanju/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_8810.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_8821.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_8823.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_8835.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_8839.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal