Grad Velika Gorica

Vijesti

Goričani prvi koriste e-upis u gruntovnicu

sudOd prošloga tjedna u Velikoj Gorici je započelo testno podnošenje prijedloga za upise u zemljišne knjige elektroničkim putem. Radi se o e-upisu u gruntovnice koji je u Velikoj Gorici i Osijeku startao kao pilot projekt kako bi se testirao novi “Zajednički informacijski sustava zemljišnih knjiga i katastra”, a koji će od sredine ožujka zaživjeti na razini cijele Hrvatske.

Prijedlog za upis u zemljišne knjige podnosit će javni bilježnici i odvjetnici, a uvođenjem e-upisa u zemljišne knjige želi se ubrzati postupak i olakšati građanima korištenje svih postupaka.

- Uvođenjem e-upisa u zemljišne knjige omogućit će se građanima da, nakon što potpišu primjerice kupoprodajni ugovor i ovjere ga kod javnog bilježnika, ugovor putem javnog bilježnika ili odvjetnika internetom proslijede na provedbu u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda (gruntovnicu), umjesto dosadašnjeg da ugovor osobno nose u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda. Nakon što zemljišnoknjižni odjel općinskog suda zaprimi zahtjev za upis i provede ga, zemljišnoknjižni izvadak građani mogu dobiti kod javnog bilježnika ili odvjetnika – objašnjavaju iz Ministarstva pravosuđa.

U projektu sudjeluje zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Velikoj Gorici te javni bilježnici i odvjetnici u Velikoj Gorici, imenovani od strane Hrvatske javnobilježničke komore i Hrvatske odvjetničke komore.

Kroz pilot projekt očekuje se prikupljanje eventualnih primjedbi i komentara na aplikaciju elektroničkog podnošenja prijedloga kako bi od 15. ožujka 2017. godine ovakav način upisa u zemljišne knjige mogao biti omogućen u cijeloj Republici Hrvatskoj.