- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Goričani pokupovali sve mimoze

Posted By Gorica.hr On 23.01.2017. @ 12:15 In Vijesti | Comments Disabled

mimoze1 [1]Kupnjom mimoza po simboličnoj cijeni od 10 kuna, brojni Velikogoričani podržali su ovogodišnju akciju Dan mimoza. Akciji su se pridružili i gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec.

Deseti Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice akcija je kojom se nastoji osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole kako bi spriječila zloćudna bolest.

Petu godinu za redom u našem gradu akciju je organiziralo Veleučilište Velika Gorica u suradnji s Gradom i Hrvatskom ligom protiv raka.

-Zajedno organiziramo ovu akciju u Velikoj Gorici petu godinu za redom. Dan mimoza je simboličan dan u kojem ukazujemo na probleme ove vrste raka i druge ginekološke probleme. Odaziv je uvijek jako dobar u Gorici, svugdje u Hrvatskoj akcija traje od 10 do13 sati, ali mi svake godine ranije završimo jer se Goričani uvijek rado odazivaju i pomažu u ovoj akciji- rekla je Sanja Kalambura, profesorica na Velečilištu Velika Gorica, koja je zajedno sa studenticama i kolegicom Anom Mirenić na Tržnom centru prodavala mimoze tijekom subotnje akcije.

- Jako je dobro imati ovakav oblik aktivnosti, osim što nekog možete uveseliti cvijetom mogu se građani i informirati o bolesti i tako je prevenirati – dodala je Kalambura.

Gotovo svaki treći dan od ove bolesti umire jedna žena

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka u 2015. godini u Hrvatskoj je od ove zloćudne bolesti umrlo 111 žena, tj. jedna žena gotovo svaki treći dan. Upravo ovakve brojke razlog su za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Danas se sa sigurnošću zna da je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najčešći i najopasniji tipovi HPV-a u našoj su sredini tipovi 16 i 18 koje nazivamo virusima visokog rizika. U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju.

Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom i da je adolescentna dob najkritičniji period za zarazu. Upravo zbog toga važno je mlade ljude informirati i educirati o odgovornom spolnom ponašanju. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima prvih razreda srednje škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a.

mimoze2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2017/01/goricani-pokupovali-sve-mimoze/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/mimoze12.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/mimoze22.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal