- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Asistenti za sve jer djeca su prioritet

Posted By Gorica.hr On 28.01.2017. @ 09:00 In Vijesti | Comments Disabled

svakodijete1 [1]Projekt “Svako dijete ima pravo na obrazovanje” i ove godine osigurava stručnu podršku djeci s teškoćama u razvoju kroz inkluzivni odgoj i obrazovanje, a u tekućoj školskoj godini 61 pomoćnik radi s djecom u školama.

Asistenti u nastavi treću godinu djeluju u osnovnim školama na području Grada Velike Gorice kako bi djeca s poteškoćama u razvoju što kvalitetnije mogla ostvariti pravo na obrazovanje koje svako dijete ima. Uloga asistenta koji kroz ovaj proces jačaju i svoje stručne kompetencije je i ojačati svijest cijele zajednice o potrebi i važnosti izjednačavanja mogućnosti obrazovanja za svu djecu.

Projekt kojeg nosi Grad Velika Gorica vrijedan je 2,4 milijuna kuna, treću godinu za redom većinom je financiran iz Europskog socijalnog fonda, dok je u financiranju sudjelovao i Grad Velika Gorica.

-Nakon tri godine provedbe možemo reći da svaki naš sugrađanin koji treba asistenta, da ga i ima. Ove godine iz socijalnog fonda je osigurano 2,4 milijuna kuna, a Grad sufinancira s 400 tisuća kuna. Ono što dobivamo je zadovoljno dijete, zadovoljni roditelji, zadovoljni su djelatnici u osnovnim školama i njima i ravnateljima zahvaljujemo na sjajnoj podršci. Upravo kod ovakvih projekta možemo potvrditi da je Velika Gorica Grad prijatelj djece- rekao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec na predstavljanju ovog projekta koji je već na pola puta provedbe u ovoj školskoj godini.

Pomoćnike za 50 učenika osigurala su sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a Grad je izdvojio sredstva kako bez asistenta ne bi ostalo još 12 učenika. Inače u Velikoj Gorici 415 učenika ima Riješenje o primjerenijem programu obrazovanju, 80-ero djece u vrtićima ima poteškoće u razvoju, a danas 62 učenika u osnovnim školama prate nastavu uz pomoć asistenta.

-Projekt je već dobro uhodan, znamo naše jake strane, znamo gdje možemo očekivati probleme, ali ako i naiđemo na kakav problem zajedno ga riješavamo. Važno je da svako dijete koje treba pomoćnika u nastavi, da ima pomoćnika u nastavi. Za dijete i njegove roditelje nije važno iz kojeg izvora se financira i bez obzira što su sve veći zahtjevi, još iznalazimo potrebna sredstva čime dokazujemo da djeca jesu prioritet, posebno djeca s poteškoćama u razvoju koja se na ovaj način integriraju lakše u zajednicu-rekla je na predstavljanju voditeljica projekta Arijana Mataga Tintor.

U ožujku aktivnosti projekta donose izradu i distribuciju promotivnog materijala, to će biti puzzle za dječje vrtiće i frizbiji za osnovne škole, u travnju će uslijediti i snimanje promotivnog spota, a po kraju školske godine očekuje se i završna konferencija.

-Ono što nas motivira da idemo dalje je ono što čujemo od naših korisnika, samih roditelja i asistenta u ovom projektu- dodala je Mataga-Tintor.

Prošle godine o ovom projektu snimljen je i kratki dokumentarni film u režiji Romane Rožić koja je istaknula da je cijelim projektom Velika Gorica postala još lijepše mjesto za život. I drugi sudionici projekta istaknuli su značaj projekta koji je roditeljima djece s poteškoćama uvelike olakšao proces školovanja djece.

-Kad govorimo o pravima djeca, posebno o pravima djeca s teškoćama ne mogu se ne osvrnuti na prepreke na koje često nailaze roditelji tijekom školovanja djece. Ovim projektom te prepreke se ipak zaobiđu- istaknula je Ratimira Ajduk, stručna suradnica u OŠ Vukovina.

svakodijete2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2017/01/asistenti-za-sve-jer-djeca-su-prioritet/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/svakodijete1.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/svakodijete2.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal