Grad Velika Gorica

Vijesti

Usvojen proračun koji donosi bazen, vrtić, besplatne udžbenike i smanjenje cijene vrtića

vijeceGradski su vijećnici većinom glasova danas usvojili gradski proračun za 2017. godinu koji iznosi 357,5 milijuna kuna.

Proces planiranja za proračunsko razdoblje 2017. do 2019. godine započet je u okolnostima raspuštanja Hrvatskog sabora i raspisivanja prijevremenih parlamentarnih zbog čega se izrada Prijedloga proračuna temeljila na pokazateljima makroekonomskih kretanja iz Smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2016. do 2018. godine , na temelju ostvarenog rasta BDP-a u 2016. i očekivanih pozitivnih efekata vezanih uz oporavak gospodarstva u narednom razdoblju.

Prijedlog Proračuna za 2017. sa projekcijama za 2018. i 2019. godine ima za cilj očuvati financijsku stabilnost, stvarati preduvjete za rast zaposlenih, voditi brigu socijalno ugroženim skupinama društva, poboljšati standard i kvalitetu života svih stanovnika Grada, brinuti se o zaštiti okoliša te podići razinu kvalitete javnih usluga.

Proračun koji je usvojen u sljedećoj godini donosi realizaciju velikih projekata i osiguravanje boljeg standarda naših građana.

- Prije svega, želim istaknuti, da ovaj proračun donosi realizaciju projekta, koji naši građani godinama očekuju, a to je izgradnja bazena. Od kapitalnih projekata koje predviđa proračun mogu još izdvojiti radove na gradskom groblju u Kušancu, izgradnju dječjeg vrtića Žirek, izgradnju Centra za posjetitelje, gradnju objekata komunalne infrastrukture i nerazvrstanih cesta te gradnju javne rasvjete; obnovu Doma kulture Galženica i muzej vatrogastva – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Tu su još i sanacija Kurilovečke ulice, Ulice kneza Porina, Majurčeve u Mičevcu, groblje u Dubrancu, spomen dom 153 brigade. Zatim izgradnju novog reciklažnog dvorišta u Velikoj Gorici, uvođenje modela najma gradskih bicikala. Osim toga, pojačana su sredstva za mjesnu samoupravu i program ulaganja je napravljen prema zahtjevima predsjednika mjesnih odbora i gradskih četvrti. Proračun osigurava i smanjenje cijene vrtića ali i nabavku udžbenika za školarce.
Posvećen je i unapređenju rada civilnog sektora, pa tako rastu i izdvajanja za Vatrogasnu zajednicu, koja će ove godine dobiti 1.650.000,00,
Udruge za očuvanje tradicijske kulture 1.420.000,00,
Zajednica športskih udruga 6.150.000,00,
Vjerske zajednice 310.000,00,
Pomoć za novorođenčad 1.200.000,00,
Djelatnost Crvenog križa 1.900.000,00,
Provedba Strategije osoba s invaliditetom 265.000,00

- Ovo su samo neke od značajki proračuna, i želim naglasiti da je proračun usmjeren na ravnomjerni razvoj i unapređenje života naših građana i to s izgradnjom objekata i projekata koji su uvršteni na temelju iskazanih interesa i želja upravo naših građana, koji i pune proračun- zaključio je Barišić.