Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečanom akademijom obilježen Dan Grada Velike Gorice

dan1U povodu Dana Grada Velike Gorice održana je Svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Po prvi puta u 21 godinu, na poslavu Dana Grada došao je hrvatski premijer. Osim predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar Goran Marić, župan Stjepan Kožić, saborski zastupnici, gradonačelnici i drugi gosti.

Povodom Dana Grada u Pučkom otvorenom učilištu održana je Svečana akademija na kojoj su se prisutni prisjetili svih ostvarenih projekata važnih za razvoj Velike Gorice, a gradsko čelništvo osvrnulo se i na predstojeće projekte. Predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović izrazio je zadovoljstvo učinjenim.

– Od zadnjih lokalnih izbora uspješno su realizirani mnogi veliki i mali projekti donoseći promjene u Velikoj Gorici, a istovremeno čuvajući njezin identitet, tradiciju i povijesnu baštinu. Mnoga su gradilišta otvorena, infrastrukturni projekti izvedeni, čime je podignut komunalni, ali i društveni standard na području cijelog grada. Stvarna vrijednost svih tih projekata i aktivnosti najbolje se vidi u kontinuiranom povećanju životnog standarda – istaknuo je Vidović.

Novi vrtić u Velikoj Mlaki, proširenje vrtića u Pucekovićevoj ulici i početak radova na izgradnji novog vrtića u Svačićevoj ulici trebali bi dugoročno riješiti problem upisa djece u goričke vrtiće, istaknuo je Dražen Barišić. – S ta tri vrtića u posljednjih nekoliko godina otvorili smo 520 vrtićkih mjesta u novouređenim prostorima. Grad sada u predškolstvu ima oko 2500 djece i ulaže 65 milijuna kuna, bez investicija, u održavanje tog sustava – dodao je Barišić.

Gradonačelnik je podsjetio da su proteklih par godina izgrađene Sportska trenažna dvorana, osnovna škola u Novom Čiču i sportska dvorana uz nju, prošireni su kapaciteti goričkog Veleučilišta i uređena je zgrada Komunalnog centra. Kao najveći projekt u iduće četiri godine Barišić je istaknuo projekt ”Aglomeracija Velika Gorica” vrijedan više od 50 milijuna eura od čega bi se 70 posto trebalo financirati novcem iz europskih fondova.

– Deseci kilograma projektne dokumentacije i dozvola spremno je za aplikaciju na EU fondove i raspisivanje prvih natječaja. U proljeće iduće godine trebali bi konačno početi radovi na tom najvećem komunalnom projektu u povijesti našeg grada, u kojem će biti izgrađeno 140 kilometara nove kanalizacijske mreže. Na nju će se besplatno priključiti pet tisuća domaćinstava Donjeg Turopolja, Gornjeg Turopolja, Velikogoričke Posavine i Velike Gorice – poručio je gradonačelnik.

Osim toga, gradonačelnik je najavio i uvođenje novog sustava grijanja u urbanom dijelu Gorice, početak izgradnje gradskog bazena, obnavljanje prometne infrastrukture prema okolnim naseljima i uvođenje nove regulacije prometa centrom grada te poticanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta u Gorici kroz projekt ”Raditi u Gorici”.

Partner na projektima opremanja poduzetničkih zona i izgradnji komunalne infrastrukture Velikoj Gorici je i Zagrebačka županija. Jedan od važniji projekata na kojem partneri rade je i Regionalni vodoopskrbni sustav istočnog dijela Zagrebačke županije. – To je projekt vrijedan 100 milijuna eura, financirat će se sredstvima Europske unije u iznosu od 70 posto. Šest posto trebala bi osigurati lokalna, odnosno regionalna samouprava, a ostatak bi trebala osigurati država – rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

- Gorica je grad velikog potencijala, mogućnosti, grad mladih, velikog povijesnog i kulturnog nasljeđa, grad ekološki očuvanog okruženja, grad moderne urbane jezgre i prelijepe ruralne okolice. Izuzetno dobra geoprostorna pozicija Velike Gorice i odlična prometna infrastruktura, povezanost autocesta, željeznice i međunarodna zračna luka, poticaj su daljnjem razvoju Velike Gorice i investicijama. Uvjeren sam da će dovršetak izgradnje novog terminala Zračne luke “Franjo Tuđman” Zagreb, koja se nalazi na području vašeg grada, biti novi zamašnjak gospodarskom i komunalnom razvoju grada“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Smatram da je Velika Gorica u razvojnom programu “Gorica 2020″, koji sadrži projekte kao što je solarni grad, novi sustav grijanja te e-Gorica digitalni grad, pokazala svoju jasnu viziju. Velika Gorica sa svojom bogatom i burnom prošlošću, s prekrasnim kurijama koje su ostavština turopoljskih majstora drvenog graditeljstva, s tradicijskim običajima, ima sve uvjete za turistički razvoj, a vaša baština oplemenjena je među ostalim i vrijednim arheološkim nalazima u Ščitarjevu- dodao je Plenković.

Na kraju svečane akademije, gradonačelnik Barišić i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović dodijelili su nagrade Grada zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Povelju za životno djelo dobio je Rajko Bundalo, nagrada Grada s likom Franje Lučića pripala je Marici Čunčić, nagradu ‘Krčka vrata’ dobila je Zlatarnica Prahir, a nagradu Grada s likom Nikole Škrlca Lomničkog Darko Stanilović i Stjepan Vitez. Nadalje, ‘Zlatnu turopoljsku podgutnicu’ zaslužili su Velimir Šandor, Tihomir Horvat te Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina, a nagradu Turopoljsko srce dobile su Barbara Novosel i Marina Drašković.

- Mene u životu vodi mudrost. To sam izabrao i to me nikada nije izdalo. U životu se može dvojako djelovati, graditi ili razarati. Od svih izgradnji, najvažnija je izgradnja zajedništva jer, kao što postoji unutarnji organizam u čovjeku gdje zajednički, pod istom kožom od prvog do posljednjeg dana, surađuju svi organi, i bolesni i zdravi, tako postoji i naš vanjski organizam, društveni organizam u kojem je svaki član tog organizma potreban”, rekao je dobitnik nagrade za životno djelo Rajko Bundalo i dodao kako ga je nagrada iznenadila i kako je neizmjerno zahvalan što su ga se sjetili.

dan2dan3dan4dan5dan6dan7dan8dan9