Grad Velika Gorica

Vijesti

Od 8 do 49 tisuća eura potpore mladim poljoprivrednicima

poljoAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj „Potpora mladim poljoprivrednicima“ za koji mogu konkurirati poljoprivrednici koji u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu imaju navršenih 18 godina, a manje od 41 godine.

Sukladno Natječaju prihvatljivi prijavitelji su mladi poljoprivrednici koji su nositelj ili odgovorna osoba u: obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu; obrtu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti; trgovačkom društvu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) u kojem je mladi poljoprivrednik direktor i većinski vlasnik trgovačkog društva u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu i dalje u periodu od najmanje pet godina od konačne isplate potpore.

Prijavitelji će moći ostvariti povrat do 100 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji će se po odobrenom projektu moći dodijeliti iznosi 8.000 eura, a najviši do 49.999 eura.

Sukladno Natječaju prihvatljiva su sljedeća ulaganja:
a) kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,
b) kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda, osim proizvoda ribarstva,
c) kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta,
d) kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,
e) podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,
f) uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,
g) građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,
h) stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda,
i) operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Zahtjevi za potporu mogu se podnositi u AGRONET-u od 21. prosinca 2016. godine do 24. veljače 2017. godine, a više informacija o objavljenom natječaju možete pronaćiOVDJE.