Grad Velika Gorica

Vijesti

Započela provedba projekta PLANHEAT: Pripremamo Grad Veliku Goricu za niskougljični razvoj sustava grijanja i hlađenja!

planheatJeste li se ikada zapitali kako će vaš grad ispuniti ambiciozne ciljeve niskougljičnog razvoja sustava grijanja i hlađenja? PLANHEAT je novi projekt koji financira Europska unija, koji će ponuditi znanje, alate i obuku za potporu vašem gradu u postizanju ambicioznih ciljeva niskougljičnog razvoja.

Grad Velika Gorica u ovaj se projekt uključio tragom uspješne suradnje gradskog Ureda za zaštitu okoliša sa Zavodom za energetiku, energetska postrojenja i zaštitu okoliša Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na projektima STRATEGO i BEAST, financiranim u sklopu programa EU Inteligentna energija za Europu (Intelligent Energy Europe). Početna konferencija projekta PLANHEAT održana je 17. i 18. listopada 2016. u Briselu, a kao predstavnik partnera prisustvovao joj je voditelj Ureda za zaštitu okoliša Marko Ružić, koji je partnerima predstavio Grad Veliku Goricu i situaciju s grijanjem i hlađenjem u kojoj se grad trenutno nalazi.

Glavni cilj projekta PLANHEAT jest razviti i testirati na stvarnim slučajevima integrirani softverski alat, jednostavan za korištenje, koji će pomoći lokalnoj administraciji u odabiru, simulacijama i usporedbi alternativnih, ekonomski održivih, niskougljičnih scenarija za razvoj sustava grijanja i hlađenja.

PLANHEAT integrirani softverski alat predviđen je za podršku lokalnim vlastima pri:

1. mapiranju potencijala raspoloživih niskougljičnih izvora energije na lokalnoj razini,
2. mapiranju predviđene potražnje za grijanjem i hlađenjem,
3. definiranju i simulaciji alternativnih okolišno prihvatljivih scenarija,
4. razumijevanju interakcije između novih scenarija i postojeće mreže i infrastrukture,
5. utvrđivanju potencijala za daljnje proširenje i modernizaciju mreže grijanja i hlađenja u gradskim četvrtima te
6. vrednovanju energetskih, ekonomskih i ekoloških prednosti pojedinog scenarija.

PLANHEAT se financira iz programa za istraživanje Europske Unije Obzor 2020 (Horizon 2020). Pokrenut je u listopadu 2016. godine, a trajati će tri godine. Projektni tim obuhvaća širok raspon istraživačkih instituta, sveučilišta, poduzeća i međunarodnih organizacija iz 8 zemalja Europske unije. Dio tima također su i tri grada: Antwerp (Belgija), Leece (Italija) i Velika Gorica (Hrvatska). Ovi gradovi će podržati konzorcij u dizajnu i provjeri integriranog alata PLANHEAT. Gradovi čine zanimljivu mješavinu različitih klimatskih uvjeta i dostupnosti podataka. Također predstavljaju različite razvojne faze u planiranju i razvoju nove generacije sustava grijanja i hlađenja.

PLANHEAT namjerava aktivno uključiti 50 gradova Europske unije u projekt, nudeći im obuku o planiranju niskougljičnog grijanja i hlađenja te provjerama njihovih stvarnih potreba kako bi se razvio alat koji će biti zaista prilagođen potrebama gradova.

Predstavljate li vi grad koji se želi uključiti? Dopustite PLANHEAT-u da vas podrži!

Više informacija možete pronaći ovdje!

PLANHEAT – Prezentacije (ZIP)