Grad Velika Gorica

Vijesti

Susret s gradonačelnikom: Osobe s invaliditetom dobivaju vlastiti prostor za terapijsko jahanje, slijedi rekonstrukcija ulaza nove policijske zgrade

INV1U povodu Dana osoba s invaliditetom ‘Volim život’, koji se u Velikoj Gorici održavaju do subote, 3. prosinca, gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec večeras su razgovarali i odgovarali na mnoga pitanja našim sugrađanima s invaliditetom. Tema susreta bile su provedene mjere Strategije izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom.

Predsjednik gradskog Povjerenstva za osobe s invaliditetom Darko Matić ukazao je na problem s rampom ispred nove zgrade policijske postaje, za koju ističe kako je potpuno neupotrebljiva. Predsjednica goričkog Sportskog saveza osoba s invaliditetom, Mirjana Lučić, kazala je pak da je rampa opasna po život.

„Rampa je previše visoka i vi kada se penjete u zgradu s kolicima jednostavno visite. Osobi s invaliditetom jako se teško držati, a da ne padne. S druge strane i dalje ste ovisni o drugome, kako bi tu rampu otvorio pa spustio te vas nakon toga podigao. Znači, ništa se nije promijenilo od vremena dok nije bilo rampe“, upozorila je Lučić.

Gradonačelnik je konstatirao da ima dovoljno prostora ispred zgrade za prikladnu rampu, poput one ispred Pučkog otvorenog učilišta te kako će kao saborski zastupnik od nadležnog ministarstva zatražiti rekonstrukciju. Također, istaknuo je i kako će se arhitektonska barijera trebati srušiti i kod Općinskog suda.

„Problem smo riješili na mnogim zgradama, ali morat ćemo i na ove dvije zgrade javne namjene koje se puno koriste i koje moraju biti dostupne svim našim sugrađanima. O tome ću kao saborski zastupnik upozoriti resorne ministre, ali i kao gradonačelnik, kako bi se taj problem što prije riješio“, kazao je Barišić.

Osobe s invaliditetom vesele se što na proljeće počinje izgradnja kompleksa za terapijsko jahanje u Donjoj Lomnici. Gradonačelnik je najavio kako će prva faza izgradnje biti izgradnja konjušnica te uređenje popratnih objekata.

Mirjana Lučić dodaje kako će u idućoj fazi za potrebe rehabilitacije djece uključivati i pse, ali da je za početak najvažnije smjestiti konje u vlastiti prostor i početi s kvalitetnim terapijskim jahanjem.

„Dva konja koja imamo trenutačno su na privatnom imanju. Imamo kategorizirane sportaše u jahanju kojima za kvalitetno jahanje treba vlastiti prostor. Lokacija u Donjoj Lomnici nam odgovara je imamo potreban kombi za prijevoz osoba s invaliditetom“, napomenula je.

Resorni zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec kazao je kako je Grad proteklih godina dosta toga učinio da bi pomogao osobama s invaliditetom u uklanjanju svakodnevnih životnih prepreka.

„Ono što također želim istaknuti, osobne s invaliditetom na kvalitetan način mogu upotpunjavati svoje slobodno vrijeme kroz Sportski savez u kojem djeluju pet klubova. Imamo vrlo uspješne sportašice i sportaše kojima Grad pomaže kroz financijska sredstva, jer oni nas dobro prezentiraju i postižu sjajne rezultate“, rekao je Kolarec.

Ispred vijećnice Pučkog otvorenog učilišta predstavljeni su umjetnički radovi i proizvodi, a u obližnjoj galeriji i izložba slika vrijednih članova Udruge Suncokret.

inv2