Grad Velika Gorica

Vijesti

Održana završna konferencija EU projekta EDU VG PP PLUS

edu1U Pučkom otvorenom Učilištu Velika Gorica, koje je prvi put u ulozi nositelja europskog projekta, održana je završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Provedba je počela u prosincu 2015. godine, a završava krajem studenog.

Njegova je vrijednost oko 1,2 milijuna, od čega je Europski socijalni fond u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II“ osigurao 94 % iznosa, a ostatak od 6 % vrijednosti financira Pučko otvoreno učilište. Ovim Projektom bitno je ojačan kapacitet osoblja ustanove. Naime, deset naših djelatnika educirano je za metodologiju izrade Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacije i Kurikuluma u skladu s načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a petnaest njih osposobljeno je za provedbu procesa samovrednovanja. Bit tog procesa je promicanje kontinuiranog unapređenja kvalitete rada ustanove za obrazovanje odraslih.

Razvijena su i dva nova programa obrazovanja za odrasle usklađena s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom – Voditelj/ica društvenog poduzeća i Knjigovođa/tkinja za društvena poduzeća, izdana su dva priručnika za nove programe obrazovanja, dvadeset sedam osoba iz marginaliziranih skupina prošlo je besplatnu edukaciju za nova konkurentna zanimanja. Polaznici su odradili 170 sati redovite i konzultativo – instruktivne nastave, uspješno su položili završni ispit i stekli nova zanimanja, koja im se upisuju u e-knjižicu. Projektni tim je kroz studijske posjete talijanskoj regiji Emilia Romagna i Splitu stekao uvid u uspješno funkcioniranje društvenih poduzeća, čime su bitno ojačane kompetencije za lakše razumijevanje ishoda učenja potrebnih u stvarnim uvjetima društvenih poduzeća.

Za nove programe obrazovanja kreirani su on-line tečajevi, odnosno uveden je e-learning sustav. „Danas sam posebno sretna i ponosna, budući da EU projekt EDU VG PP PLUS uspješno privodimo kraju, projekt u kojem se po prvi puta Pučko otvoreno učilište Velika Gorica našlo u ulozi nositelja. Neke od učinka samog Projekta već primjenjujemo u našoj svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji i prijenosu informacija, primjerice primjenjujući Office 365 u svakodnevnom radu. Na taj način poboljšali smo razinu komunikacije i prijenos potrebnih informacija od jedne osobe do druge. Djelatnici su stekli nova znanja i vještine koje ćemo u narednom razdoblju moći primijeniti za podizanje razine kvalitete usluga koje pružamo i tu prvenstveno mislim na rad i poznavanje rada u platformi sustava e-learning. Za nas tek započinje velik posao, za koji se nadam da ćemo ga uspješno realizirati i ostvariti ciljeve koje smo si postavili. Naime, želja nam je da kroz 2017. godinu što više naših obrazovnih programa implementiramo u e-learning sustav, te na taj način postanemo konkurentniji na tržištu, ali ujedno i Učilište koji prati trendove i osluškuje potrebe svojih polaznika. Sustav e-learninga omogućava pristupačnost naših programa u cijeloj Hrvatskoj, a mi namjeravamo iskoristiti tu pogodnost. – istaknula je na završnoj konferenciji Barbara Grđan Odrčić, ravnateljica POU-a.

Projekt EDU VG PP PLUD provodi Učilište Projekt zajedno s partnerom, Udrugom PET PLUS iz Zagreba, koja se bavi društvenim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju. „Naše 17-godišnje iskustvo u radu s bivšim ovisnicima te znanje i kompetencije djelatnika POU-a rezultirali su ovim uspješnim programom, a besplatnu edukaciju završilo je dvoje bivših ovisnika. Ovo su inovativna zanimanja, vjerujem da ovako obrazovnog kadra nema u Hrvatskoj i da će polaznici koji su završili program biti itekako konkurentni na tržištu rada. – rekla je Mira Davidović, predsjednica Udruge.
Projektom se jača kapacitet postojećih i potencijalnih društvenih poduzetnika, što bi posredno trebalo pozitivno utjecati na društveno poduzetničke inicijative u Hrvatskoj.

Projekti, koji se financiraju iz EU fondova važni su za svaku lokalnu sredinu, pa tako i Veliku Goricu. Stoga je Grad od samog početka podržao i pomogao ovaj projekt te pratio tijek njegove realizacije. „Pučko učilište stvorilo je kroz ovaj Projekt jednu dodanu vrijednost za naš grad. Najavili su da na ovome neće stati i da su u pripremi dva nova projekta. Grad će im u tome zasigurno pomoći jer želimo ojačati ovu ustanovu i omogućiti u njoj kvalitetne obrazovne programe. – istaknuo je na završnoj konferenciji zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, koji je polaznicima uručio uvjerenja o završenom programu.

edu2edu3edu4edu5