Grad Velika Gorica

Vijesti

Mladi dobili mjesto za odmor, učenje, edukacije i zabavu

IMG_8202„Najsretniji bih bio da tu u svome gradu možete imati ono što tražite u Zagrebu“, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić na otvorenju Goričkog kluba mladih koje je svoje mjesto napokon pronašao na drugom katu Doma kulture Galženica.

„Realizacija samog kluba se dugo čekala. Već prije 15 godina je postojala inicijativa udruga mladih, pogotovo udruge Gorička alternativna scena za okupljanjem mladih i udruga mladih na jednom mjestu. Sretni smo što se danas Klub otvorio, pa makar toliko čekali na to“, izjavio je Matej Peranić, predsjednik udruge GAS.

Mjesto za odmor, učenje, edukacije i zabavu

Konkretnija inicijativna proizašla je iz projekta Mladi u fokusu pokrenutog 2014. godine, čija je zadaća bila osmisliti Program djelovanja za mlade u razdoblju od 2015. do 2020. godine. U sklopu projekta provedeno je i istraživanje potreba mladih, a dobiveni podaci pokazivali su kako mladi žele i trebaju upravo – Klub mladih. Nakon završetka projekta u Gradu se počelo ozbiljnije razmišljati o otvaranju multifunkcionalnog centra za mlade koji bi bio mjesto za odmor, učenje, edukacije i zabavne sadržaje. Sad kad se napokon otvorio, to je prostor razdvojen u tri dijela u kojima se može učiti, čitati knjige, surfati internetom ili se jednostavno opustiti uz stolni nogomet ili maleni stolni tenis. U njega može doći svatko, bez obzira spada li u dobnu granicu od 15 do 30 godina te ne mora biti član Kluba. Knjige dostupne svakome donacija su Knjižnice Velika Gorica, a Klub mladih u potpunosti je financiran od strane Grada Velike Gorice.

„Klub mladih je vrlo bitna točka i vrlo bitan prostor u kojem će se mladi okupljati, afirmirati svoje ideje i želje te ih kanalizirati prema institucijama, okolini, javnosti i mladima – što je i najbitnije. Na taj način će oživjeti mladost u Velikoj Gorici“, rekao je Barišić te nadodao kako u današnje vrijeme globalizacije ljudi sve manje komuniciraju, čemu teže i mladi, a Klub će biti odlično mjesto za kvalitetno druženje. Također, gradonačelnik je spomenuo i uskoro obnavljanje same dvorane u Domu kulture te realizaciju dugo iščekivanog bazena.

Prije samog razgledavanja kluba bila je organizirana priredba na kojoj su nastupili Gimnazijski ženski zbor, pjevački trio Forte Fortissimo te bend učenika Umjetničke škole Franje Lučića, Hladni Tuš. Prikazan je bio i kratki animirani film članica Kluba, a sve to ukazalo je na veliki umjetnički potencijal velikogoričke mladeži koja će svoje talente moći ubuduće razvijati i u prostoru Kluba.

Dvorana Galženica bila je ispunjena mladima, članovima raznih velikogoričkih udruga za mlade te stručnjacima koji su u svakodnevnom kontaktu s mladima.

Otvorenju je prisustvovao i Krešimir Ačkar, pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport.

„Očekujemo da mladi Velikogoričani u Klubu pronađu sebe, u potpunosti otvore svoje interese, upotpune svoje slobodno vrijeme i afirmiraju se u kvalitetne ljude koji će kasnije moći intelektualno i zdravstveno osposobiti, sebe za daljnji život. Osobno ću uvijek brinuti da ništa ne nedostaje i očekujem da će ovdje moja djeca svakako ići i biti aktivni sudionici ovoga Kluba“, rekao je Ačkar.

Mladi će upravo to moći ostvariti kroz razne radionice, edukacije i kulturna događanja. Prvo na rasporedu je večerašnji koncert benda „Pravila igre“ koji će se održati u Clubu 100, a za sutra će se održati i prva filmska večer.

IMG_8208IMG_8216IMG_8218IMG_8248IMG_8254IMG_8226IMG_8162IMG_8152