Grad Velika Gorica

Vijesti

Zrakoplovci proslavili 'let' dug 40 godina

IMG_7915Obljetnicu 40 godina rada Zrakoplovna tehnička škola “Rudolf Perešin” obilježila je danas u centru grada. Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina započela je s radom kao srednja škola 20. rujna 1976. godine u sastavu tadašnjeg Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje kadrova u zračnom prometu. U okviru tadašnjeg centra djelovale su dvije poslovne jedinice, srednja i Viša zrakoplovna škola te letačko-tehnička služba koja je prema potrebi radila sa srednjom i višom školom.

Škola je 1998. godine preimenovana u ime legendarnog pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Rudolfa Perešina, koje s ponosom nosi i danas.
Za 40. rođendan škole koji se kroz razna događanja u školi obilježavao tijekom cijele godine, vrhunac proslave bio je danas u centru Velike Gorice, a među brojnim uzvanicima proslavi je prisustvovala i supruga legendarnog Rudija, Ljerka Perešin.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je svečana akademija, a ispred POUVG-a izlaganje svih potpisnika Povelje prijateljstva iz projekta “Grada zrakoplovstva” . Na licu mjesta građani, učenici, svi zainteresirani mogli su razgledati jedrilicu, simulator letenja, kokpit vojnog zrakoplova MIG-21, upoznati se s programima obrazovanja u ZTŠ Rudolfa Perešina i Veleučilištu Velika Gorica, razgledati makete zrakoplova i zračne luke i drugo.

-Tijekom cijele godine smo obilježavali 40 godina škole, a ovo je bila prilika da pokažemo i više od škole. Tako smo danas s našim partnerima iz projekta “Velika Gorica-Grad zrakoplovstva” napravili cijelodnevno druženje, natjecanje u bacanju modela zrakoplova, da proširimo ljubav prema zrakoplovstvu-rekao nam je ravnatelj Zrakoplovno tehničke škole Vedran Šarac.

Interes za upis i dalje velik

I ove godine škola je popunila sva mjesta uoči upisa novih učenika u srednjoškolski obrazovni program, no kaže, zbog velikog interesa uveden je i bodovni prag.

- Bilo je i više interesa, ali pošto je na razini države oko 3.000 učenika manje upisivalo srednju školu smanjene su nam kvote tako da smo upisali tri razreda po 26 učenika. Odlučili smo se i na uvođenje bodovnog praga jer je pritisak na školu velik što se tiče interesa i time smo upisali najbolje među učenicima-dodaje ravnatelj Šarac. Najljepši poklon za 40 godina škole bila bi školska dvorana, no realizacija je upitna.

-Dvorana je još na čekanju, ali novost je da smo ušli u službenu strategiju kapitalnih projekta Zagrebačke županije, pa ako ne dvoranu, nadamo se da ćemo obnoviti naše prostorije i i prilagoditi ih suvremenoj regulativi u školama-kaže ravnatelj.

Na svečanoj akademiji koju su svojim pjesmama, skečevima i recitacijama upotpunili sami učenici Zrakoplovno tehničke škole ravnatelj Šarac uručio za zahvalnice svim suradnicima kod kojih učenici odrađuju praktičnu nastavu. Bili su tu predstavnici MZOS-a, Grada Velike Gorice, Zrakoplovno-tehničkog centra, Hrvatskog ratno zrakoplovstvo i Protuzračne obrane, Fakultetu prometnih znanosti, Croatia Airlinesa, Međunarodne zračne luke, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, ECOS-a i Ministarstva unutarnjih poslova,zrakoplovnoj jedinici Lučko i izaslanik Predsjednice RH generalbojnik u mirovini Josip Štimac.

Čestitka u ime Predsjednice RH

- Ova škola je jedna od onih koja nama daje ljude koji danas čine hrvatsko zrakoplovstvo, čestitam vam u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i s ponosom nosite i dalje ime Rudolfa Perešina jer je on i simbol zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj, nadam se da će se tradicija zrakoplovstva ovdje nastaviti jer bez toga nema ni ratnog zrakoplovstva ni suverenosti u zračnom prostoru. U zrakoplovstvu su najveća vrijednost ljudi, to su ljudi školovani u vašoj školi i želim vam još puno uspjeha u tom radu- proučio je bivši predsjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Josip Štimac.

Ispred Grada Velike Gorice uzvanicima svečane akademije se kratko obratio i gradonačelnik Dražen Barišić te pozdravio sve okupljene.

-Povodom 40. godina škole još jednom smo prezentirali projekt “Velika Gorica-Grad zrakoplovstva” i danas ste ovdje na jednom mjestu mogli namirisati zrakoplovstvo, ono nije samo gospodarstvo, već i turizam, obrazovanje i radna mjesta. Okupili smo danas ispred POUVG-a najvažnije subjekte koji stvaraju zrakoplovstvo, i to je jedan mali dio našeg zajedničkog leta. Ovdje u Gorici živimo uz zrakoplove, za zrakoplove, nekad su i naše ulice služile za polijetanje i slijetanje aviona-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić dodavši kako je u planu napraviti i vrtić koji će se zvati “Avijonček”.

Želja iz djetinjstva: Postati pilot!

Današnje događanje ne bi bilo potpuno bez građana koji su razgledali izlaganje zrakoplovnih snaga, bez brojnih djelatnika u zrakoplovstvu od kojih su većina njih bili učenici škole “Rudolfa Perešina” i bez samih učenika ove škole koja jedina u državi na jednom mjestu školuje kompletni kadar zrakoplovne struke.

-Upisao sam ovu školu prvenstveno jer me zanimalo zrakoplovstvo. Biti pilot je, nadam se, moj budući put, i to je moja želja od djetinjstva. uvijek su me fascinirali avioni, način letenja, funkcioniranja i sve vezano za njih i ova škola mi je pružila dovoljno predznanja za daljnje školovanje u ovom smjeru – rekao nam je Tin Panadić iz četvrtog razreda koji pohađa smjer zrakoplovnog tehničara (IRE) koji je prvi iz sportske obitelji krenuo u zrakoplovne vode.

-Imamo praksu u Croatia Airlinesu i bila mi je čast sjediti u Lufthansinom A320, radio sam na MI-8 u ZTC-u i na MIG-21, tako smo uz praktičnu nastavu radili gotovo na svim zrakoplovima u posjedu Republike Hrvatske osim na Zlinu jer su ti zrakoplovi u Zadru, a nadam se da ću imati priliku raditi i na njima- dodaje mladi Tin, a mi mu, kao i svim učenicima i djelatnicima škole, čestitamo veliki jubilej.

IMG_7867IMG_7877IMG_7865IMG_7960