Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečano obilježeno dvadeset godina Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice

vatro1Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice proslavila je dvadesetu obljetnicu osnivanja i uspješnog rada. U Pučkom otvorenom učilištu tom prigodom održana je svečana sjednica.

„Za vatrogastvo ovaj dan znači puno, ipak je ovo jedan lijep jubilej, iako podsjećam vatrogastvo u Velikoj Gorici postoji već 140 godina. Imamo 29 DVD-a i Javnu vatrogasnu postrojbu, od toga deset društava koja djeluju preko sto godina.“ – rekao je predsjednik VZGVG Dalibor Mrakovčić.

Nova vremena zahtijevaju prilagodbu, a za moderniziranje društava potrebna su značajna financijska sredsva.
„Uvijek može bolje, ograničeni smo financijski, Grad daje koliko može, a mi se u skladu s tim pokrivamo. Pedeset posto našeg parka je zastarjelo i vrijeme im je za muzej, moramo nabaviti nova vozila prilagođena današnjem vremenu.“ – dodaje Mrakovčić.

Svečanoj sjednici nazočio je gradonačelnik Dražen Barišić koji je istaknuo kako je dvadeset godina VZGVG samo jedna simbolika dva desetljeća. „Kroz tu simboliku obilježava se gotovo stoljeće i pol vatrogastva na ovom području. Sve članice čine jednu od najjačih vatrogasnih zajednica, ne samo brojčano nego i operativno. Oni se dokazuju kroz cijelu godinu, i naravno da se od njih očekuje da budu najsposobniji kad su u pitanju požari i poplave. Međutim oni s nama sudjeluju i kod pripreme školske godine, čišćenje snijega, u raznim akcijama, te tako pokazuju svoju požrtvovnost i participiraju u razvoju grada.“

Gradonačelnik je ujedno najavio kako Grad ima velike planove s vatrogasnom zajednicom, kao i društvima pojedinačno. „U narednim godinama slijedi potpuna afirmacija i konačno zadovoljavanje potreba koje oni imaju. Radimo na uređenju domova, sad se spremamo raditi tri velika vatrogasna doma, a ujedno obnavljamo stare domove.“

Dvadeset godina rada VZGVG čestitao je i dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček ujedno poželjevši da i u idućem periodu budu aktivniji i složniji.

„Devedesetih su nas „rastepli“, možda je bila namjera da se mi više ne ujedinimo, ali su se prevarili, mi smo se ujedinili još više. To je pokazatelj zajedništva u vatrogasnom sektoru vašeg grada koji s 30 članica jako dobro kotira u Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, ali i općenito u vatrogastvu RH.“

Ova sjednica bila je prigoda za potpisivanje Obnoviteljske povelje prijateljstva između Gasilske zvezde Trebnje i Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice koju su potpisali Anton Strah i Dalibor Mrakovčić.

„ Jedan dio povelje potpisali smo na skupštini Gasilske zveze Trebnje u travnju, a sad je prilika da drugi dio upriličimo kod nas u Velikoj Gorici.“ – rekao je Mrakovčić.

Na kraju svečane sjednice uručena su brojna priznanja i zahvalnice, a unatoč najavama svečana smotra vatrogasaca nije održana zbog iznimno lošeg vremena.

vatro2