Grad Velika Gorica

Vijesti

Prvaci u prikupljanju starog papira: Gorički učenici na tronu Zagrebačke županije

papirUčenici 44 matične i područne osnovne škole s područja Zagrebačke županije prikupili su u prošloj školskoj godini 198.130 kg starog papira i tako od sječe sačuvali 3.960 stabala. U protekle četiri godine, otkako se akcija provodi, spasili su čak 13.870 stabala.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Područnoj školi Pojatno, predstavnicima šest najuspješnijih škola, županija je uručila informatičku opremu u vrijednosti 52.575 kuna. Kao i prošle godine najuspješnija u prikupljanju starog papira bila je Područna škola Rakitovec.

“Već smo drugu školsku godinu rekorderi u prikupljanju starog papira u Zagrebačkoj županiji, ali i u gradu Velikoj Gorici. Prošle školske godine prikupili smo 34.000 kilograma starog papira. Ove godine smo samo u dva mjeseca prikupili 8.500 kilograma. Papir prvenstveno donose učenici, roditelji i njihovi prijatelji, ali i kolege, kolegice i naši suradnici. Iza nas je 15 godina prikupljanja starog papira”, kaže Miroslav Grahovac iz Područne škole Rakitovec.

Drugo mjesto po sakupljanju starog papira zauzima škola u Buševcu, dok je na trećem Pojatno. Četvrto mjesto osvojila je područna škola Donja Lomnica, na petom mjestu je škola u Mraclinu, a na šestom Dubranec.

Svaka od ovih šest najuspješnijih škola nagrađena je s jednim paketom informatičke opreme koji sadrži interaktivnu pametnu ploču, projektor sa zidnim nosačem te pripadajuću opremu i softver.

Ovom prilikom i sam Grad Velika Gorica nagradio je škole sa svog područja koje aktivno sudjeluju u akciji sakupljanja starog papira.

“U sklopu natjecanja Priprema, pozor, recikliraj, akcija prikupljanja starog otpadnog papira uspješno je održana treću školsku godinu za redom. Prvo smo željeli novčano nagraditi škole, međutim, shvatili smo da je bolje dati tehničku opremu, kompjutere ili pametne ploče”, kaže Meri Barišić iz Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša. Inače, Velika Gorica ima 62 posto učinkovitosti na razini Zagrebačke županije u sakupljanju otpadnog papira.

“Grad je u sklopu projekta Priprema, pozor, recikliraj nabavio 18 spremnika za škole na području Grada. Sve naše škole se natječu već treću godinu, što je svima njima ujedno i dobra motivacija”, dodala je Barišić.