Grad Velika Gorica

Vijesti

Najposjećeniji Gastro Turopolja ikad!

gastro1Festival okusa i mirisa, Gastro Turopolja postaje sve veća i sve posjećenija manifestacija na koju su i danas rado svratili mladi i stari.

Pri samom dolasku na 15. po redu Gastro Turopolja postaje jasno da ste došli na festival okusa i mirisa jer bilo je svega od tradicionalne turopoljske kuhinje do okusa Dalmacije. Naglasak na domaću kuhinju stavilo je 25 dobrovoljno vatrogasnih društava koja su se natjecala u pripremanju turopoljske kotlovine.

- Gastro Turopolja obilježavali smo tijekom cijelog tjedna u našim restoranima, a vrhunac cijele manifestacije je današnji gastro ručak koji je prije svega promocija naših obrtnika i ugostitelja s naglaskom na autohtonu turopoljsku kuhinju. Danas se tu prije svega predstavljaju naši restorani, ali i obrtnici i poduzetnici. Osim ugostitelja tu su i vatrogasna društva koja su pripremila kotlovinu. Desetu godinu za redom pridružili su nam se članovi Udruženja obrtnika Korčula i Lastovo te učenici iz Srednje strukovne škole zanimanja kuhar i konobar – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Vlado Mikulčić.

Građani su tako mogli okusiti kotlovinu, šarana na rašljama, rižoto od sipe, pečene ribice i slane srdele, jela od mesa, kremšnite, gibanice, i druge slastice, lovačke specijalitete i drugo. U velikom kotlu ove se godine kuhao juneći gulaš, a mnogi obrtnici i OPG-ovi predstavljali su svoje proizvode na obližnjim štandovima. Kulinarske vještine od malih nogu pokazali su vrtićanci iz Dječjeg vrtića Ciciban koji s tetama također sudjeluju na ovogodišnjem Gastru.

Veliku gastro ponudu upotpunili su sadržaji za najmlađe poput dječje predstave u parku uz Muzej Turopolja ili drveni vrtuljak u kojem su brojni mališani uživali.

Najbolju kotlovinu spremili Ribničani

Popularni kuhar Tomislav Špiček nadzirao je rad “kotlovinaša” i ocjenjivao pripremljenu kotlovinu, da bi se titulom najboljih vatrogasaca “oko kotla” okitila ekipa DVD-a Ribnice. Drugo mjesto pripalo je DVD-u Velika Gorica, a treće Rakitovcu.

Na nedjeljnom turopoljskom gastro ručku okupilo se najviše posjetitelja do sada, zadovoljni su u Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice, Udruženju obrtnika, ali i u Gradu Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji koji podržavaju današnju manifestaciju.

- Ovo događanje je najvažnije za građane i za afirmaciju mjesta u kojem se odvija, a još je važnije kada ih održavaju naši poduzetnici i obrtnici, u ovom slučaju Udruženje obrtnika i Turistička zajednica Grada Velike Gorice uz pomoć Grada i Zagrebačke županije. Svake godine Gastro postaje sve bogatija mnafestacija, sve ljepša i sve očekivanija -poručio je gradonačelnik Dražen Barišić dodavši kako sve veći broj posjetitelja zahtjeva i širenje manifestacije, pa će se nagodinu vjerojatno održavati i u parku kod Muzeja Turopolja te budućem Turističkom informativnom centru.

Ispred Zagrebačke županije Gastro je posjetila i Mirela Katalenac, potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije.

- Čini mi se da se svake godine okuplja sve više ljudi, sve više izlagača i postaje prepoznatljiva manifestacija u Zagrebačkoj županiji. Jedinstvena je ovo prilika za obrtnike da se predstave građanima Velike Gorice, ali i građanima Zagrebačke županije i susjedne Sisačko-moslavačke županije s obzirom da je Gorica prometno povezana sa Siskom- rekla nam je Mirela Katalenac.

Domaći specijaliteti od domaće svinje

U raznovrsnoj ponudi uvijek prvo plane domaće. Uz veliki interes građana da kušaju i dalamtinsku “spizu”, među prvima uvijek nabrže plane turopoljski pajcek kojeg je na ražnju i ove godine pekla Plemenita opčina turopoljska.Gastro Turopolja građanima tako na jednom mjestu svake godine donosi ponudu goričkih ugostitelja ne bi li tako približili ponudu građanima i prikazali sve čari turopoljske kuhinje.

- Mi izlažemo od samog početka, znači punih 15 godina, i na to smo jako ponosni jer na taj način želimo doprinjeti promociji Grada. Tu smo domaći i svako ovakvo sudjelovanje je dobr došlo za nas ugostitelje i za promociju našeg Turopolja-rekla nam je Ankica Jančetić iz Bistroa Babriga.

- Za danas smo spremili turopoljsku pašticadu, malo smo se furali na Dalmatince, ali smo pašticadu radili od svinjetine iz domaćeg uzgoja i mogu reći da su nam gosti jako zadovoljni. Uz to imamo domaće trgance u saftu od turopoljskog luka, jabuka,šljiva i dunja iz našeg vrta,kombinacija voća i povrća je dala taj poseban šmek turopoljskoj pašticadi-kaže gospođa Jančetić. Na upit kako je danas biti ugostitelj, kaže, teško, ali nastavljaju se truditi i nadati se boljim danima.

- Probali smo kotlovinu i štrudle od domaćih jabuka te razne dalmatinske kolače. Djeca su najviše uživala u slatkom, a mi u kotlovini jer ju rijetko pripremamo kako živimo u stanu.Nije to to bez kotla- rekla nam je kroz smjeh mama Maja koja je sa svojom obitelji posjetila Gastro Turopolja.

Nakon uživanja u hrani, mnogi su ju zalili s kapljicom vina Vukomeričkih gorica za što su se pobrinuli vinari, a za sve željne pjesme i plesa pobrinuli su se tamburaši, kako u velikom šatoru, tako i oni koji su spontano zapjevali na štandovima izlagača.

gastro2gastro3gastro4gastro5