- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

25 godina velikogoričke brigade

Posted By Gorica.hr On 03.10.2016. @ 16:33 In Vijesti | Comments Disabled

IMG_7621 [1]Pokupsko, novljansko, istočno-slavonsko, južno dalmatinsko te sinjsko ratište, bosanska posavina, veličanstvena Vojno redarstvena operacija Oluja, bojišta od istoka do juga Hrvatske prošla je velikogorička 153. brigada i na tim ratištima ostavila 72 života svojih suboraca.

Prošlo je 25 godina od osnutka 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica, brigade koja je u Domovinskom ratu bila uz bok gardijskim brigadama, a kroz koju je od 1991. godine do završetka rata prošlo 5818 branitelja. Uz 72 poginula ratnika njih 452 je ranjeno od čega petorica u statusu 100% ratnih vojnih invalida.

Kišno jutro u vojarni Satnik Josip Zidar, također jednom od mjesta vojnog djelovanja goričkih branitelja, nije omelo njihove suborce i goste da dostojanstveno odaju počast svim pripadnicima 153. brigade. Kako su i sami rekli, tu su zbog njih, ali i osnovnoškolaca koji su u tamošnjem Spomen parku Domovinskog rata upoznaju s borbom Goričana za slobodnu Hrvatsku.

- Nisu to bili lagani dani, Hrvatska je već krvarila, svjedočili smo balvan revoluciji, izbjegličkom valu… Osobno smo svjedočili kako stotine ljudi prelazi pokupski most i odvoze malo toga što stane na prikolicu traktora, bježeći u sigurnost naše okolice. Dolaskom na Pokuplje ostali smo zaprepašteni jer samo prije dan-dva izvršen je napad u kojem je uništena crkva i škola, sva sela su s desne strane Kupe su gorjela – govorio je o tim danima Nikica Repač, zapovjednik 3. bojne ove brigade.

Nastavak izgradnje Spomen parka

Udruga pripadnika 153. brigade HV V.Gorica ističe se u svojem djelovanju kao udruga koja živućim održava sjećanje na ratne dane koji su stvorili suverenu Hrvatsku. Izdavanjem filma i monografije , a u konačnici velikim projektom Spomen parka, na najbolji način odaju priznanje svim braniteljima. U Spomen parku danas se nalazi već 14 eksponata, od čega najatraktivniji zrakoplov MIG21, a uz pomoć ministarstava i Grada planiraju se i drugi sadržaji.

- Ovo je treća faza, postoje još dvije. U četvrtoj fazi ćemo izgraditi Spomen dom od 200 četvornih metara s multimedijskim sadržajem kako bi upotpunili sliku i emociju obrane u Domovinskom ratu, s psoebnim pijetetom prema onima koji su dali svoje živote. Poslje toga ćemo izgraditi i spomen obilježje koje će biti simbol hrvatskog branitelja, pripadnika 153. brigade – rekao je o tekućim radovima gradonačelnik Dražen Barišić pozvavši da se nikada ne zaborave branitelji, niti ljubav prema Domovini, a time čestitajući Udruzi na njihovom radu.

Među uzvanicima jutros je bio i ministar branitelja Tomo Medved, pripadnik gardijske brigade Tigrova s činom generala, koji je ranjen upravo na današnji dan 3. listopada u Pokupskom.

- Imali smo zadaću zaustaviti prodor neprijatelja i ranjen sam na pokupskom mostu. Tamo smo s pripadnicima iz ove postrojbe i policijom zaustavili proboj neprijatelja i ta crta je ostala do vojno redarstvene akcije Oluja – podsjetio se ratnih dana ministar Medved dodavši kako su mjesta poput goričkog Spomen parka iznimno značajna kako bi se novija hrvatska povijest trajno obilježila.

Upravo kako su hrvatski branitelji obilježili našu noviju povijest – pokazujući da imaju i srce i znanje, na svima koji ostaju za njima ostaje da kroz projekte poput Spomen parka tu povijest trajno obilježe.

IMG_7536 [2]IMG_7551 [3]IMG_7565 [4]IMG_7566 [5]IMG_7575 [6]IMG_7601 [7]IMG_7613 [8]IMG_7618 [9]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2016/10/25-godina-velikogoricke-brigade/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7621.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7536.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7551.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_75651.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7566.jpg

[6] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7575.jpg

[7] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7601.jpg

[8] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7613.jpg

[9] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_7618.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal