Grad Velika Gorica

Vijesti

Turistički centar u gradnji

centar1U godini u kojoj obilježava svojih 20 godina rada Turistička zajednica grad Velike Gorice useliti će u vlastite prostore Centra za posjetitelje čija gradnja je upravo započela.

- Dozrijelo je vrijeme za ovakav centar, lokacija je najbolja u gradu. Turisti će u multimedijalnom dijelu centra dobiti informaciju o prostoru u kojem se nalaze, a već kad izađu iz njega će vidjeti Muzej Turopolja gdje su se birali župani, našu “katedralu” – crkvu Navještenja BDM, park i šetnicu, dio starijeg grada Velike Gorice, i tako dobiti dojam o gradu koji po svojoj veličini je već trebao imati ovakav centar – rekao je prilikom otvorenja radova gradonačelnik Dražen Barišić.

Centar za posjetitelje je mjesto na kojem će Velika Gorica predstavljati svoje turističke potencijale gostima, a čine ga dva dijela. U glavnoj zgradi, kroz digitalnu prezentaciju kulturne baštine, posjetitelj će dobiti sliku turističke destinacije Turopolja, a moderan prezentacijski prostor “Ledane” će biti mjesto predstavljanja domaćih proizvoda – vina, rakije, likera, sokova, meda; voćne, povrtne i mesne prerađevine.

- U multimedijalnom dijelu prestavit ćemo ono najvrednije u Turopolju, od sačuvanih običaja, plesova i glazbe, tradicije Plemenite opčine turopoljske, znamenitosti i prirodnih ljepota. Bitan element je u “ledani” gdje ćemo imati prezentacijski centar za proizvode našega kraja. Konačni cilj nam je da posjetitelji dobiju informaciju, a da se upute u naše restorane i OPG-ove i tamo rade potrošnju – objašnjava Milada Mesarić, direktorica ured TZVG-a.

Centar za posjetitelje vrijedan pet milijuna kuna nakon duže birokratske borbe tako se konačno počeo graditi, a izvođač radova je dobio 160 radnih dana za završetak objekta. Kada se završi činit će cjelinu zajedno sa svojim vanjskim trgom koji povezuje Muzej Turopolja i park s crkvom, a gradonačelnik Barišić je najavio i kako se projektira zamjena za zgradu stare općine te sadašnji parkirališni prostor ispred nje.

Turopolje može ponuditi puno toga: od posjeta vrijednim spomenicima materijalne kulturne baštine, manifestacija na temu nematerijalne kulturne baštine, sportskih natjecanja, rekreacije i aktivnog boravka u prirodi do ukusne hrane i pića domaće proizvodnje. Sada će imati i primjereno mjesto koje će biti središte turističke promidžbe svega onogo što je Turopolje bilo i što je danas.

centar2