Grad Velika Gorica

Građani predlažu

Sterilizacija divljih i poludivljih mačaka na području Velike Gorice

Poštovani,

Supruga i ja živimo na području Velike Gorice i veliki smo ljubitelji životinja. Primječujemo da se sve više govori o problemu zbrinjavanja napuštenih životinja (posebice pasa) i pozdravljamo napore koje grad poduzima po tom pitanju. Međutim, jedna stvar koju moramo primjetiti je da se još uvijek nedovoljno govori o problemu kontrole populacije divljih i poludivljih mačaka koje žive na području grada. Prošle godine smo o svom trošku obavili sterilizaciju nekoliko mačaka koje obitavaju u našem dvorištu kako bi spriječili njihovo nekontrolirano razmnožavanje, no već ove godine pojavile su se još dvije mlade ženke koje će ukoliko se ništa ne poduzme uskoro imati svoje mlade i već tu nastaje ne samo problem s aspekta humanosti prema tim životinjama, nego i problemi po javno zdravlje, promet, a i ekosustav (prekomjerna populacija mačaka vrlo negativno djeluje na populacije ptica).

Ono što bi predložio u svrhu rješavanja tog problema je ulaganje u organiziranu sterilizaciju mačaka na području gorice u svrhu kontrole populacije kroz “Trap-neuter-return” programe, kakvi se u gradovima diljem svijeta provode uz vrlo dobre rezultate.

Sa štovanjem

Davor Ivanuš

5 komentara na: Sterilizacija divljih i poludivljih mačaka na području Velike Gorice

  • stjepan

    Umjesto divlje trebalo bi upotrebljavati termin napuštene mačke (jer se tu radi o domaćim mačkama). Divlja mačka (Felis silvestris) kao takva postoji na području grada ali živi u prirodi i ne zalazi u grad, a od 2005. divlja mačka je na području južno od Save proglašena strogo zaštićenom zavičajnom svojtom i kao takvu ju se ne bi smjelo sterilizirati.

  • Davor

    Stjepan, u pravu si. Nisam mislio na divlju mačku nego na “divlje” domaće mačke, dakle one koje nikada nisu imale vlasnika, ili one koje ponekad netko nahrani ali nemaju vlasnika u pravom smislu te riječi. Ne predlažem sterilizirati zaštičene životinje :)

  • Sanja

    Odličan prijedlog, Davore!

    Također ne bi bilo loše kada bi grad organizirao ili barem pomogao građanima i udrugama izgraditi kućice za mačke i uredna hranilišta – na taj način bi se, zapravo, i lakše provodio program sterilizacije.

  • Irena

    Podržavam ideju da se više pažnje i brige posveti napuštenim životinjama ali nikako u smislu eutanazije.
    Grad Velika Gorica je svake godine sve veći, ali na žalost osobno ne vidim dovoljno brige i želje da se pomogne tim jadnim životinjama osim ubijanja.

  • suzana strunjak

    Problem nezbrinutih životinja, uopće, mogao bi se u periodu od 5 godina riješiti na zadovoljstvo svih. Ovako to rade civilizirane zemlje. Svi psi i mačke lutalice se zbrinu u privremena skloništa gdje se obavezno steriliziraju i čipitaju. nema eutanazije. daju se na udomljenje.
    Nakon 5 godina skloništa budu prazna jer se sve životinje udome, a novih lutalica nema jer se sve životinje ulovljene steriliziraju.
    Financijski je to u petogodišnjem periodu jeftinije od financiranja raznih ” skloništa” u kojima nemoralni vlasnici naplačaju ubijanje životinja bez poticanja udomljavanja i sterilizacije.

Komentar

 

 

Možete koristiti ove HTML tagove

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>